Kim Dzsongun egy hónap után visszatért, és újabb szigorításokat vezetett be

politics defence Horizontal This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on May 24, 2020 shows North Korean leader Kim Jong Un attending the Central Military Commission of the Workers' Party of Korea in an un
Kim Dzsongun
Vágólapra másolva!
Már 25 napja nem mutatkozott nyilvánosság előtt Kim Dzsongun észak-koreai vezető, amely ismét találgatásokra adott okot az egészségügyi állapotát illetően. Kim Dzsongun most a Koreai Munkapárt politikai bizottságának ülésén vett részt, ahol a koronavírus-járvány elleni védekezés szigorításáról döntöttek, és súlyos bűnökkel vádolták a phenjani orvosi egyetemet.
Vágólapra másolva!

A testületet a Covid-19 okozta gazdasági és politikai bizonytalanság közepette hívták össze, amely további terheket ró Észak-Korea gazdaságára az atomprogramja miatt kiszabott nemzetközi szankciók hatása mellett.

A nyilvánosság előtt 25 nap után újra megjelenő Kim nyomatékosan hangsúlyozta a teljes készültség fenntartásának és a járvány elleni munka fokozásának szükségességét - írta a KCNA.

A résztvevők megvitatták a Phenjani Orvosi Egyetem pártfunkcionáriusai által elkövetett, közelebbről nem megnevezett "súlyos bűnöket", amelyeket a KCNA jelentése szerint "védelmükbe vettek, fedeztek és elősegítettek" más tisztségviselők a párt központi bizottságából és más állami szervektől azzal, hogy

nem voltak képesek megszigorítani az egyetem feletti ellenőrzést.

Az észak-koreai hírügynökség ugyanakkor nem részletezte, hogy az állítólagos bűnöknek közük volt-e a koronavírus-járványhoz.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető Forrás: AFP/KCNA

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatása szerint Észak-Korea több mint 12 ezer ember teszteléséről számolt be november elejéig, miközben

egyetlen igazolt fertőzést sem jelentett.

A járvány kezdete óta összesen 6173 embernél, köztük nyolc külföldinél találtak fertőzésgyanút, és 174 embert helyeztek karanténba október utolsó hetében - közölte a WHO.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint a hétfői volt Kim Dzsongun első nyilvános megjelenése október 22. óta, amikor Dél-Phenjan tartomány egyik temetőjét kereste fel.

Az észak-koreai vezető áprilisban húsz napig nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Akkor azt rebesgették, hogy jelentősen romlott egészségügyi állapota, szívműtéten esett át, sőt, halálhírét is keltették. Egyesek a koronavírus-járványban vélték megtalálni visszahúzódása okát. Kimet május elején egy műtrágyagyár felavatásán látták újra, aztán megint hetekre eltűnt a nyilvánosság elől.