Meghalt Valíd Moallem szíriai külügyminiszter

Valíd Moallem
Syrian Foreign Minister Walid Muallem holds a joint press conference with his Russian counterpart (unseen) after meeting in Syria's capital Damascus, on September 7, 2020. (Photo by LOUAI BESHARA / AFP)
Vágólapra másolva!
A 79 éves politikus évek óta rossz egészségi állapotban volt szívproblémái miatt. Valíd Moallem 2006 óta volt Szíria külügyminisztere.
Vágólapra másolva!

Valíd Moallem halálának okáról nem számoltak be.

Moallem, akit 2006 óta volt Szíria külügyminisztere és miniszterelnök-helyettesként is szolgált, rendíthetetlen védelmezője volt a békés tüntetőkkel szemben Bassár el-Aszad elnök által 2011-ben végrehajtott véres leszámolásnak, amely évtizedes polgárháborúba taszította az országot.

A veterán diplomata szerepet játszott abban, hogy

Szíria egyre szorosabb kapcsolatot épített ki Iránnal és Oroszországgal,

amelyek segítettek megszilárdítani Aszad uralmát és lehetővé tették, hogy az autoriter elnök visszaszerezze a lázadók ellenőrzése alá került tartományokat.

Valíd Moallem Forrás: AFP/Louai Beshara

Szíriában csaknem egy évtizede, 2011 márciusában robbant ki polgárháború, miután Aszad brutálisan leverte a családja uralmának megdöntését követelő tüntetéseket. Moallem az amerikai kormányzatot és a Nyugatot vádolta az országban kibontakozott felkelés szításával,

a lázadókat pedig terroristáknak bélyegezte egy olyan konfliktusban, amely máig több mint 120 ezer halálos áldozatot követelt

és szíriaiak millióit kényszerítette menekülésre.

A külügyi pályafutását 1964-ben kezdő Valíd Moallem több országban is szolgált diplomataként. 1990 és 1999 között ő volt Szíria washingtoni nagykövete és ez idő alatt részt vett a szíriai-izraeli béketárgyalásokon. 2005-ben nevezték ki külügyminiszter-helyettessé, egyúttal megbízták a Rafik Haríri libanoni miniszterelnök meggyilkolása nyomán kialakult válság kezelésével. A 2006-ban elfoglalt külügyminiszteri posztot haláláig betöltötte.