A keresztényekkel szembeni agressziónak megálljt kell parancsolni Európában és az egész világon - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookra hétfőn feltöltött videójában.

Szijjártó Péter a Nemzetközi Vallásszabadság Szövetség miniszteri online konferenciáján azt mondta: a kereszténység közösségépítő erejére most nagyobb szükség van, mint valaha. Sajnos a kereszténység még mindig a legüldözöttebb vallás a világon, és ezt nem szabad elfelejteni még ebben a nehéz, kihívásokkal teli időszakban sem - hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó felhívta a figyelmet arra is, hogy 

a legfrissebb hivatalos statisztikák szerint 260 millió keresztényt üldöznek világszerte, és 3000 keresztényt öltek meg idén. 

Ez azt jelenti a miniszter szerint, hogy naponta nyolc kereszténnyel végeznek, és 9500 támadást intéztek keresztény templomok, épületek ellen. A magyar külügyminiszter úgy látja, az európaiaknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ez nem egy távoli jelenség, hanem Európában is jelen van. Példaként a franciaországi keresztények elleni támadásokat, a bécsi merényletet és II. János Pál pápa lengyelországi szobrainak megrongálását említette.
Szijjártó Péter kifejezte a lengyel kormány és a lengyel katolikus egyház melletti szolidaritását, megjegyezve, hogy a keresztény közösségekkel szembeni támadásokat meg kell szüntetni. Közös felelősségnek nevezte a szélsőséges antikeresztény mozgalmak visszaszorítását.

Másik nagy kihívásként a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseket említette a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: 

gondoskodni kell arról, hogy a korlátozások ne akadályozzák a keresztény közösségek vallásgyakorláshoz fűződő jogát.