A holokausztot relativizálva a nácikhoz hasonlította Trump elnökségét egy baloldali amerikai sztárújságíró

Christiane Amanpour, Emmy-díj, 2019
New York, 2019. november 26. Christiane Amanpour brit-iráni újságíró, a CNN amerikai hírtelevízió és a PBS amerikai közszolgálati televízió műsorvezetője a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette az Igazgatóság Díját a Nemzetközi Emmy-díjak 47. átadási ünnepségén a New York-i Hilton Szállodában 2019. november 25-én. MTI/EPA/Jason Szenes
Vágólapra másolva!
Ismét botrányba okozott a baloldali Demokrata Párthoz közel álló CNN külpolitikai újságírója, Christiane Amanpour. A múlt héten a Kristályéjszakát Donald Trump elnökségéhez hasonlította, párhuzamba állítva a náci diktatúrát Trump tevékenységével. A zsidó diaszpóráért felelős izraeli miniszter azonnali bocsánatkérésre szólította fel őt, de Amanpour ennek csak ma tett eleget. A CNN munkatársa tavasszal hamisan azt állította, hogy az Orbán-kormány beszüntette a magyar parlamentet. Az álhírt akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élő adásban cáfolta.
Vágólapra másolva!

Az 1938. november 9-10-én lezajló első, tömeges méretet öltő náci zsidóellenes pogromról, a közel 100 halálos áldozatot követelő Kristályéjszakáról emlékezett meg november 12-én a demokratapártinak tartott CNN vezető külpolitikai újságírója, Christiane Amanpour a róla elnevezett műsorban.

Amanpour ezt követően

párhuzamot vont a Kristályéjszaka és más náci tömegmészárlások, illetve Donald Trump elnöksége között, mintha a nácik ténykedésének és Trump tevékenységének hasonló lenne a kiindulópontja

– közölte az i24News nevű izraeli hírportál, illetve a Times of Israel.

Amanpour kijelentése óriási botrányt váltott ki Izraelben, Omer Yankelevitch, a zsidó diaszpóráért felelős miniszter

azonnali és nyilvános bocsánatkérésre szólított fel a CNN újságíróját, a történeket pedig elítélte az izraeli Külügyminisztérium is.

Omer Yankelevitch vasárnap levelet küldött a CNN vezetőjének, Jeffrey Zuckernek, amiben kifejtette, hogy

Az izraeli miniszter még hozzáfűzte, hogy

a Kristályéjszaka a holokauszt előfutárának tekinthető, ezt az álláspontot a legtöbb történész is osztja.

A CNN vezetője ugyan nem reagált Omer Yankelevitch megkeresésére, de Amanpour kedden, tehát az álhírgyártó műsor leadása után 6 nappal bocsánatot kért, amiért a Kristályéjszakát párhuzamba állította Trump elnökségével.

Amanpour korábban azt állította, hogy beszüntették a magyar parlamentet

Ahogy arról az Origo már beszámolt, a CNN-n először március 30-án jelent meg az az álhírt, hogy a koronavírus-járvány miatti rendkívüli felhatalmazást lehetővé tevő törvény következtében a magyar kormány beszüntette a parlament működését. Ezt a fake newst vitte tovább Christiane Amanpour, amikor április 9-én Skype-interjút készített Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

A magyar diplomácia vezetője Amanpour hamis állítására reagálva úgy fogalmazott:

Amanpour egyébként ezt megelőzően, még március 31-én támadta a koronavírus-törvény miatt a magyar kormányt.