Egyre több eltűnt szavazatra találnak Georgia államban, ahol a demokraták most a szenátusi választáson készülnek csalásra

Vágólapra másolva!
Egyre több furcsa részletre derül fény az amerikai elnökválasztás körül. Georgiában nagyjából 5600 új szavazat „került elő" mintegy véletlenül, amelyet „elfelejtettek" megszámolni (a már megszámolt „talált" szavazatok kétharmadát Trumpra adták le);  a déli államban januárban rendezendő, megismételt szenátori választások alkalmából pedig kaliforniai demokraták terveznek ott voksolni, dacára annak, hogy ez törvényellenes. Közben kiderült, hogy Nevadában szabálytalanságok miatt a bíróság megsemmisítette egy szavazókörzet eredményeit, így ott új választás következhet. Ezzel együtt, az egyre több nyilvánosságra kerülő csalás ellenére nem valószínű, hogy változhat a végeredmény, vélhetően Joe Biden fog elnökként hivatalba lépni.
Vágólapra másolva!

Georgiában körülbelül 5600 szavazatot találtak

Georgia állam mind a 159 megyéjében kézzel újraszámolják a leadott közel 5 millió szavazatot, mert túl csekély volt a különbség Donald Trump hivatalban lévő republikánus elnök és kihívója, a demokrata Joe Biden között.

Donald Trump a koronavírus-járvány elleni kormányzati programról szóló sajtóértekezleten a Fehér Ház déli kertjében, 2020. november 13-án. Forrás: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis

Az újraszámlálás november 13-án kezdődött el, és november 18-án, éjfélre véget kell, hogy érjen.

A választások lebonyolításáért felelős miniszter (hivatalos elnevezése Secretary of State, ugyanaz, mint a szövetségi külügyminiszternek, az államok esetében azonban gyakorlatilag a kormányzó helyettese és az adminisztratív ügyek irányításáért felel), a republikánus Brad Raffensperger nyilatkozott a Fox Newsnak, és arról beszélt, hogy

a georgiai Floyd megye egyik körzetében „találtak" nagyjából 2600 szavazatot, amelyeket többségében Trumpra adtak le.

A miniszter szerint az történt, hogy

a választási tisztviselők „elfejtették" feltölteni a memóriakártyára felvitt szavazólapokat az elektronikus szavazólap-leolvasó gépbe.

Luke Martin, a Floyd megyei republikánusok elnöke aggodalomra okot adó jelenségnek nevezte az esetet, de azt mondta, egyelőre úgy tűnik, hogy nem általános jelenségről van szó.

A WSB-TV megkeresésére reagálva interjút adott Gabriel Sterling, a miniszteri iroda vezetője, aki a fő felelőse a választások lebonyolításának.

Gabriel Sterling felszólította a Floyd megyei választási iroda vezetőjét, hogy mondjon le a tisztségéről a mostani felelőtlensége miatt, emlékeztetve rá, hogy az illető már korábban is hibázott.

A Fox megkereste a floydi választási iroda vezetőjét, de nem volt hajlandó nyilatkozni.

Az irodavezető még hozzáfűzte, hogy a floydi szavazatokkal hozzávetőlegesen 800-zal csökkent Biden előnye, tehát 14 100 körülről 13 300 körülre. Sterling azt mondta a Newsmaxnek, hogy

A Fox legfrissebb információi alapján a szavazatok újraszámolásának utolsó napján, azaz november 18-án

Fayette megyében „találtak" még 2755 szavazólapot.

A Fox 5 Atlanta kérdésére reagálva Gabriel Sterling megerősítette ezt az értesülést. Nyilatkozata értelmében

azzal magyarázható a dolog, hogy a választást lebonyolító Fayette megyei szervek nem tartották be a törvényi előírásokat.

A 2755 új szavazatot még nem számolták meg.

Ezzel párhuzamosan interjút adott a Walton Tribune-nak Lori Wood, a Walton megyei választási bizottság elnöke. Közölte, hogy

ők 284 új szavazólapot "találtak", amit már meg is számoltak, ennek következtében a megyében 176-tal nőtt Trump előnye.

Lori Wood szerint a waltoni hiba annak tulajdonítható, hogy csak az egyik memóriakártyán lévő voksokat töltötték fel a szavazat-leolvasó gépbe.

Szerdán tehát

Georgiában 3039 eddig meg nem számolt új szavazólapot „találtak", ha ehhez hozzáadjuk a Floyd megyében előkerült 2600 szavazatot, akkor már több mint 5600 voksról beszélhetünk.

Így Biden előnye az államban nagyjából 13 100 szavazatra csökken.

A Georgiában történekről Trump elnök honlapján közleményt adott ki, amely szerint „széleskörű szabálytalanságokat tártak fel, amelyek csalás gyanújára adhatnak okot".

A kaliforniai demokraták tömegesen költözhetnek Georgiába a szenátusi pótválasztás miatt

Az 1848-tól kezdődő kaliforniai aranyláz óta az a jellemző, hogy Amerika déli, szegényebb államaiból költöznek az emberek a gazdagabb Kaliforniába, ennek köszönhetően népesült be a korábban lényegében lakatlan régió. Ezen a több mint 170 éves gyakorlaton most a demokratáknak sikerült változtatniuk.

A Szenátusban sem a demokraták, sem a republikánusok nem szereztek többséget, így a két georgiai körzeten fog eldőlni a dolog, ahol a minimális különbségek miatt január 5-én megismétlik a szenátusi választást - írja a Fox. A négy jelölt a következő: David Perdue (R) – Jon Ossoff (D), Kelly Loeffler (R) – Raphael Warnock (D).

Jon Ossoff (D), David Perdue (R),Raphael Warnock (D) és Kelly Loeffler (R). Forrás: AFP

Egész pontosan a republikánusok eddig 50 helyet szereztek a Szenátusban, míg a demokraták 48-at, de

ha a demokraták megnyerik a maradék kettőt, akkor a két párt egyenlő számú szenátorral fog rendelkezni, így a döntő szót szavazások esetén Kamala Harris alelnök mondhatja ki, aki a Kongresszus felsőházának az elnöke is lesz.

A tét tehát óriási.

A demokraták természetesen nem bízzák a véletlenre, esetleg a georgiaiak belátására a megismételt voksolást, hanem

elkezdtek szervezkedni annak érdekében, hogy a legtöbb demokrata választóval rendelkező Kaliforniából „átköltöztessék" a szükséges embertömeget a déli államba.

A San Francisco Chronicle beszámolója alapján a demokratákhoz kötődő álcivil szervezetek már gyűjtik az önként jelentkező „új georgiaiakat".

Manny Yekutiel demokrata aktivistát közben elárasztották az olyan jellegű kérdések, hogy egész pontosan mikor tudnak Georgiába költözni, illetve melyik hotelben szállhatnak meg.

A leghíresebb demokrata, aki Georgiában akar lenni a szavazás napján, Andrew Yang tajvani bevándorló hátterű politikus, dúsgazdag üzletember. Ő indult a demokraták elnökjelöltségéért, de már az első körben kiesett.

Andrew Yang a Twitter-oldala alapján már nagyon várja a „költözést", hogy ezáltal segítse „Joe és Kamala" jövőbeni munkáját.

A téma kapcsán megszólalt a már említett Gabriel Sterling is, aki elmondta, hogy

a kaliforniai demokraták Georgiába való „költöztetése" sérti az állam törvényeit.

A választások lebonyolításáért felelős miniszteri iroda vezetője hozzáfűzte:

– hangsúlyozta Gabriel Sterling.

Nevadában megsemmisítették egy helyi szavazókörzet eredményét

A Fox és az NBC információi alapján a nevadai Clark megye (ennek a székhelye Las Vegas) C választókörzetében

megsemmisítették a szabálytalanságok miatt az itt leadott helyi tanácsi szavazatokat.

Becslések alapján a Clark megyei voksok hozzávetőlegesen 1/6-a jöhetett a problémás C körzetből. A körzetben a verseny a republikánus Stavros Anthony és a demokrata Ross Miller között zajlott. Miller 10 szavazattal nyert, de 137 szavazat gyanús volt.

Kamala Harris és Joe Biden fényképével ellátott csészék a Fehér Ház ajándékboltjában, 2020. november 16-án. Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az NBC szerint Joe Gloria ezért november 17-én kijelentette, hogy

a problémás C körzetben decemberben új választásokat fognak kiírni,

de erről semmilyen részletet nem árult el.

Fontos megemlíteni, hogy nem az elnökre leadott szavazatokat érvénytelenítették, hanem a helyi tanácsi választásra szólókat, de ezek ugyanazon a szavazólapon vannak, mint az összes többi voksolás - így az elnökválasztásé is.

Donald Trump elnök ezért a Twitter-oldalán

„nagy győzelemként" jellemezte a nevadai fejleményeket, és hangsúlyozta, hogy ez a szabálytalanság széleskörű szabálytalanság jele.

Az nem valószínű, hogy Trump Nevadában fordítani tudna, mert Biden 33 600 szavazattal vezet.

Mi Trump valódi célja?

Az MTI beszámolója alapján Alan Dershowitz amerikai jogászprofesszor, sztárügyvéd vasárnap egy televíziós interjújában azt állította: Trump és jogászai nem arra törekszenek, hogy a perek révén elérjék az elnökké választáshoz szükséges 270 elektori szavazat biztosítását.

Céljuk Dershowitz szerint annak megakadályozása, hogy Bidennek lehessen 270 elektori voksa.

A bonyodalmas, tagállami képviselőcsoportok szavazását, majd a szövetségi képviselőház szavazását követelő módszert a 19. században alkalmazták utoljára - mondta el Dershowitz, anélkül, hogy más részletet erről a procedúráról elárult volna.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy mindezek ellenére változhat a végeredmény, vélhetően Joe Bident fogják 2021. január 20-án beiktatni az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökeként.