Egy 13 éves lányt családja arra kényszerített a Fülöp-szigeteteken, hogy egy ünnepélyes ceremónia keretein belül feleségül menjen egy 48 éves férfihez. Az ünnepség egy teljes napon át tartott Mamasapano városában, és Asnaira Pamansag Mugaling a menyegző után az ötödik felesége lett a férjnek, Abdulrzak Ampatuannak - írja a Bors.

Az eseményről több tucat fotó is készült, köztük olyanok is, ahol az ifjú pár megcsókolja egymást. A kényszerházasság története hamar bejárta a világsajtót, és a nyugati világban hatalmas felháborodást váltott ki, hogy egy gyerek tulajdonképpen akarata ellenére ment hozzá egy nála 35 évvel idősebb férfihez.

Asnaira zavarodottan csak annyit mondott, hogy nem fél a házasságtól, ráadásul új férje nagyon kedves hozzá.

Meg kell tanulnom fozni, mert egyelöre még annyira nem megy. szeretném a férjemet ezzel is boldoggá tenni.

-  idézi a Sun napilap a 13 éves lányt, aki három héttel az esküvő után férjével egy új házba költözött.

Abdulzrak farmerként dolgozik, és munka mellett húzta fel közös otthonukat.Asnaira feladata pedig a háztartás vezetése és férje többi házasságából született, feleségével egykorú gyerekeinek nevelése lesz.

Boldog vagyok, hogy rátaláltam, vele tölthetem a napjaimat, és hogy vigyáz a gyerekeimre. Fizetem a taníttatását is, mert szeretném, hogy addig tanuljon, amíg eljön az idő, hogy gyerekeket szüljön nekem

- magyarázza a férj, aki úgy tervezi, hogy felesége 20 éves korában már gyereket szül majd neki.

Az UNICEF adatai szerint a Fülöp-szigeteken mintegy 726 ezer kiskorú lány lehet férjnél. Az országban a 18 év alatti lányok 15, míg a 15 év alattiak 2 százaléka házasodik meg. Az ENSZ egyébként jogellenesnek minősíti a gyermekházasságokat, melyek veszélybe sodorják a gyerekek testi és lelki épségét.

Amikor egy lányt arra kényszerítenek, hogy házasságot kössön, szembe kell néznie annak egy életen át tartó következményeivel. Kevés lehetősége lesz, hogy befejezze tanulmányait, ellenben férje nagy eséllyel bántalmazza majd, és terhessége alatt is gyakrabban léphetnek fel komplikációk. Mindezeken felül számolnia kell a társadalmi következményekkel, az esetleges kiközösítéssel, a kortárs csoporttól való elszakadással, valamint az akár generációkon át fenntartó elszegényedéssel is -  nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Anju Malhotra, az UNICEF szakértője.