Megvan, hogy ki radikalizálhatta a kegyetlen bécsi terroristát

Bécs, merénylet, lövöldözés, terror
A bécsi rendőrség által 2020. november 8-án közreadott, dátum nélküli kép a Bécsben november 2-án elkövetett merényletnél használt automata fegyverről.
Vágólapra másolva!
A legnagyobb példányszámú osztrák lap érdekes részleteket közölt a november másodikai bécsi merényletről - számolt be a Ripost.
Vágólapra másolva!

A magát Iszlám Államnak nevező szunnita dzsihadista terrorszervezet egyik német állampolgársággal rendelkező tagja radikalizálhatta Fejzulai Kujtim észak-macedóniai gyökerekkel rendelkező terroristát, aki 4 ártatlan embert ölt meg Bécs belvárosában november 2-án - írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a Kronen Zeitung.

Az osztrák lap beszámolója szerint a 21 éves terrorista, akit a rendőrök agyonlőttek az ámokfutása végén,

szoros kapcsolatban állt egy hamburgi születési dzsihadistával, akire csak a neve kezdőbetűivel, W. A.-ként hivatkoznak.

Rendőrök helyszínelnek a bécsi Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében 2020. november 3-án, ahol előző este lövöldözés történt Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

W. A.-t 2017-ben börtönbüntetésre ítélték, amiért megpróbált csatlakozni az Iszlám Államhoz. A szabadulása után, idén január közepén Bécsbe költözött, ahol elkezdte kiépíteni a saját, nemzetközi terroristahálózatát.

Többek között Svájcban élő muszlim fiatalokat is megpróbált radikálizálni az osztrák fővárosból.

A bécsi terrortámadás után egyébként a svájci hatóságok Winterthur városában élő radikálisokat tartóztattak le, akik vélhetően szoros kapcsolatban állhattak a német férfival.

Gyertyák és virágok a Bécs belvárosában elkövetett merénylet helyszínén 2020. november 4-én Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Az osztrák elhárítás felfigyelt W. A. tevékenységére, és nem sokkal a bécsi terrortámadás előtt őrizetbe vették és visszatoloncolták Németországba.

A férfi viszont szabad emberként tevékenykedhetett tovább hazájában, ahonnét internetes csevegőprogramokon keresztül tartotta a kapcsolatot a terroristabarátival, többek között Kujtim Fejzulla bécsi támadóval is.

Egyes feltételezések szerint W. A. szólíthatta fel őt a támadásra.

A bécsi rendőrség által 2020. november 8-án közreadott, dátum nélküli kép a Bécsben november 2-án elkövetett merényletnél használt automata fegyverről Forrás: MTI/EPA/Bécsi rendőrség/-

A hatóságok egyébként a merénylet előtt nem sokkal őrizetbe vettek egy török állampolgárságú férfit, aki szintén az Iszlám Állam támogatója volt, és szoros kapcsolatot ápolt a terroristával is.

Tehát egyáltalán nem elképzelhetetlen az a forgatókönyv sem, miszerint Kujtim Fejzulla azért követte el a támadást, mert félt attól, hogy hamarosan őt is elfogják a terrorelhárítók.