A sorsdöntő georgiai szenátori választást is befolyásolni akarja Soros György

Soros György
Vágólapra másolva!
Hiába van jelen állás szerint republikánus többség az Egyesült Államok Szenátusában, a januári második fordulós georgiai választáson még változhatnak az arányok. Soros György milliárdos és szövetségesei pedig igyekeznek elősegíteni a fordulatot, mégpedig úgy, hogy egy álcivil szervezeten keresztül igyekeznek mozgósítani a fekete szavazókat a demokraták mellett. Csak erre a célra eddig több mint 300 ezer dollárt áldoztak - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Soros György nem georgiai, hanem New York-i, de ennek ellenére befolyásolná, hogy kiket választanak meg a déli állam lakói.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnökválasztás körül több csalásgyanús esetre derült fény, amelyekről az Origo részletesen itt, itt és itt írt, mégis úgy tűnik, hogy bejöttek Soros György számításai: a milliárdos komoly összegekkel igyekezett segíteni Joe Bident, aki a jelenlegi állás szerint Amerika következő elnöke lesz.

Soros György Forrás: Origo

Soros tevékenysége azonban itt nem ért véget, ugyanis januárban rendezik az amerikai szenátusi választás második fordulóját.

A milliárdos ennek a választásnak a végkimenetelét is megpróbálja befolyásolni.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a szenátusban sem a demokraták, sem a republikánusok nem szereztek többséget, így a két georgiai körzetben fog eldőlni a dolog, ahol a minimális különbségek miatt január 5-én megismétlik a szenátusi választást. A négy jelölt a következő: David Perdue (R) – Jon Ossoff (D), Kelly Loeffler (R) – Raphael Warnock (D).

A republikánusok eddig 50 helyet szereztek a Szenátusban, míg a demokraták 48-at, de

HA A DEMOKRATÁK MEGNYERIK A MARADÉK KETTŐT, AKKOR A KÉT PÁRT EGYENLŐ SZÁMÚ SZENÁTORRAL FOG RENDELKEZNI, ÍGY A DÖNTŐ SZÓT SZAVAZÁSOK ESETÉN KAMALA HARRIS ALELNÖK MONDHATJA KI, AKI A KONGRESSZUS FELSŐHÁZÁNAK AZ ELNÖKE IS LESZ.

Georgiában azért kell újra szavazni, mert a helyi törvények előírják, hogy csak az szerezheti meg a szenátori széket, aki legalább 50 százalékot kap. Ha ez nem sikerül, akkor jön a "runoff", vagyis a döntő választás, magyar terminológiával a második forduló, ahol csak a két legtöbb szavazatot elérő jelölt indulhat (az egyik georgiai szenátori helyért hárman, a másikért 20-an indultak eredetileg).

A Black PAC nevű álcivil szervezet frissen nyilvánosságra hozott adatai szerint eddig valamivel

több mint 300 ezer dollárt fordítottak a demokrata Raphael Warnock és Jonathan Ossoff támogatására.

A csoportot egyébként azért hozták létre, hogy minél több fekete szavazót ösztönözzenek a (demokratákra való) voksolásra.

A Black PAC erősen kötődik Soros György Democracy PAC nevű politikai akcióbizottságához.

A rendelkezésre álló adatok alapján a szervezet

legalább 1,5 millió dollárt kapott korábban Soros akcióbizottságától.

Más Soroshoz köthető szervezetek is bőkezűen támogatják a szervezetet. A Senate Majority PAC, amely Chuck Schumer, az amerikai szenátus demokrata frakcióvezetőjének érdekeltségeihez tartozik, 1 millió dollárt utalt. A Senate Majority PAC pedig 8,5 millió dollárt kapott Soroséktól, ami nem véletlen, hiszen

Schumer baráti viszonyt ápol a Soros-klánnal, köztük Alex Sorossal,

a milliárdos legkisebb fiával, ahogy erről az alábbi fotó is tanúskodik.

A Sixteen Thirty Fund is kivette a részét a Black PAC támogatásából 2,2 millió dollárral. A Sixteen Thirty Fund nem csak a Democracy PAC kifizetési listáján szerepel, a Nyílt Társadalom Alapítványok honlapja szerint 2018-ban

4,2 millió dollárt kaptak.

A Black PAC továbbá 6,3 millió dollárt kapott Michael Bloomberg milliárdostól, New York volt republikánus polgármesterétől, aki nemrég még az Egyesült Államok elnöke akart lenni, ezúttal demokrata színekben, de már az előválasztás első körében elbukott.

A demokraták más módon is igyekszenek befolyásolni a georgiaiak döntését. Például úgy, hogy

további álcivil szervezetek bevonásával kaliforniai demokratákat akarnak a választás napjára Georgiába utaztatni, hogy azok ott szavazzanak.

Ezzel kapcsolatosan Gabriel Sterling, a georgiai miniszteri iroda vezetője, aki a fő felelőse a választások lebonyolításának, a következőket mondta:

Egyébként a választásokat befolyásolni akaró Soros György sem georgiai, hanem New York-i illetőségű - igaz, ezt viszont a törvény nem tiltja.