Tombol a Iota névre keresztelt hurrikán Közép- és Dél-Amerikában. A hurrikán okozta földcsuszamlások házakat döntöttek romba az észak-nicaraguai Matagalpa régió hegyvidéki területén. Az Iota széles körű pusztítást vitt véghez az országban, a házak mellett hidakat rombolt le, fákat csavart ki, villanyoszlopokat döntött ki, és megzavarta a távközlést. Több tízezer embert kiköltöztettek otthonából. A vihar a térség több országát sem kímélte. 

Az Iota hétfőn besorolása szerint négyes kategóriájú hurrikánként csapott le Nicaragua karib-tengeri partvidéki részére, óránként 250 kilométeres sebességű széllökésekkel, később azonban vesztett erejéből.

Hétfőn éjjel földcsuszamlás is sújtotta a térséget, mely után számítani kell sárlavinára, életveszélyes villám- és folyóáradásra - írja az ABC News.  

A Katolikus Segélyszolgálatok által közreadott képen romos házának tornácán egy nő Puerto Cabezasban 2020. novemebr 18-ánForrás: MTI/EPA/Katolikus Segélyszolgálatok/Cairo Jarquin

Matagalpa régióban legalább 16-an haltak meg a földcsuszamlások következtében.

Két gyerek akkor halt meg, amikor egy folyón át akartak kelni. Több mint 114 ezren áram, 47 ezren víz nélkül maradtak.

A kolumbiai Providencia szigetén csaknem a teljes infrastruktúra megsemmisült, és családok ezrei váltak hajléktalanná. Iván Duque kolumbiai elnök kormánya San Andres és Providencia szigetcsoportját katasztrófa sújtotta területté nyilvánította. Kolumbiában általában heves esőzésekről számoltak be, több mint egy tucat ember meghalt vagy eltűnt.

Egy út maradványai a kolumbiai San Andres-szigeten 2020. november 18-án, miután néhány nappal korábban az Iota hurrikán végigsöpört a térségenForrás: MTI/EPA/EFE/Juan David Suarez Corpas

Panamában, Guatemalában és Salvadorban is haltak meg emberek. A vihar szerdán Salvador fölött kavargott, mindazonáltal várhatóan esőzéseket válthat ki Honduras, Guatemala, Belize, Nicaragua és Salvador részein csütörtökre az Amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) szerint.

Az esőzés jelentős, életveszélyes áradásokhoz és folyóáradásokhoz fog vezetni, sárcsuszamlásokkal a magasabban fekvő területeken- közölte az NHC. A magas hullámok várhatóan a közép-amerikai partvidék nagyját és a mexikói Yucatán-félszigetet is sújtani fogják. Hondurasban vörös riasztást adtak ki, szerdán lezárták a főútvonalakat.

Árvíz a hondurasi Villanuevában 2020. november 18-ánForrás: MTI/EPA/EFE/José Valle

A vihar közben átterjedt az Egyesült Államok területére is, Nevada államban több tucat ház sérült meg.