Franciaországban az egészségügy változatlanul nehéz helyzetben van. Kétségtelen, már nem 60 vagy éppen 80 ezer az új beteg naponta, de több városban már nincs intenzív kezelésre alkalmas ágy, sok helyen megteltek a kórházak. És az orvosok, ápolók egyre kevésbé bírják a megpróbáltatásokat. Egy marseille-i főorvos szerint a francia egészségügyi rendszer az összeomlás pillanatában áll.

A héten egy negatív rekordot is sikerült megdönteni, erről Jérôme Salomon francia egészségügyi főigazgató adott tájékoztatást november 17-i sajtótájékoztatóján. Ez alapján Franciaországban, Európában elsőként, a Covid-fertőzöttek száma átlépte a 2 milliós határt, összesen 2 millió 36 755 megbetegedését rögzítettek a járvány kezdete óta.  A főigazgató szerint a kórházakra továbbra is óriási nyomás és teher nehezedik.

Koronavírusos beteg fekszik az intenzív osztályon a strasbourgi egyetemi kórházban 2020. november 13-ánForrás: AFP/Frederick Florin

Hiába hívja az újraélesztési osztályt az ügyeletes orvos

Akár kortörténeti dokumentumként is kezelhető az a riport, amelyet a Le Figaro újságírója a valenciennes-i kórházban készített. A francia-belga határon található 43 ezer lakosú Valenciennes-be kiküldött tudósítójuk egészen drámai riportban számolt be a helyi kórház koronavírus-osztályának mindennapjairól.

Egyedüli orvosként az éjszakai ügyeletet Dr. Céline Le Beuan látja el. Eredetileg két orvossal tervezték a szolgálatot, de a létszámhiány miatt csak egy jutott… Le Beuan most éppen 20 súlyos beteget felügyel, akik közül 15-öt a kórházban kellene tartani, de még 10 helyet találni kell. Mindig találok, még akkor is, ha néha egy kicsit erőszakosnak kell lennem. A normál ellátásban, ha egy osztály megtelt, akkor az valóban megtelt, a mi esetünkben, ha a Covid-osztály megtelik, akkor is megoldást kell találnunk  - mondja az orvos.

Radiológusok munkában koronavírusos beteg kezelése közben a valenciennes-i Jean Bernard kórházban még 2020. május 5-énForrás: AFP/Francois Lo Presti

Míg a kórház vezetése helyet keres a betegeknek, az orvos hirtelen aggódni kezd egy három órával korábban érkezett beteg miatt. „A fiatalember kimerültnek tűnik, lélegeztető készülék segíti, de még így is nagyon nehezen veszi a levegőt, most épp, kissé ügyetlenül, megpróbálja magát betakarni, hogy némileg enyhítse a láz tüneteit. Még nincs 30 éves, semmiféle ismert előzmény betegsége nincs. Két napja teljesen normális volt a véroxigénszintje…és egyszer csak brutálisan lecsökkent. Ma este, Valenciennes-ben sem az intenzív, sem az újjáélesztési osztályon nincs már hely. Nem tudom, hogy hova fogom átirányítani, de harcolni fogok érte, mert szüksége van rá.” Ezt követően az orvos kétségbeesetten hívja az alig 50 kilométerre levő régiós székhely, Lille kórházát, mert úgy látja, újraélesztési osztályon kellene elhelyezni a fiatal beteget, de nem veszik föl a telefont… Miután fogalmunk sincs, hogy kinek az állapota romlik le pillanatok alatt, folyamatosan figyelnünk kell. 50 évesnek lenni manapság veszélyes…  - teszi hozzá az orvos, utalva arra, hogy a koronavírus-járvány ezt a korosztályt sem kíméli. A betegnek végül nagy nehézségek árán sikerült a valenciennes-i kórház újjáélesztési osztályán „kiszorítani” egy helyet…

Koronavírussal fertőzött beteget tolnak hordágyon egy mentőhelikoptertől a strasbourgi Hautepierre kórházba 2020. november12-énForrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Soha ilyen nyomás alatt nem volt az újraélesztési rendszer Franciaországban

Ugyancsak drámai hangon nyilatkozott Marc Léone professzor, az Észak-Marseille-i kórház aneszteziológiai és újraélesztési részlegének vezető főorvosa is: A valóság az, hogy a francia kórházi újjáélesztés történetében még soha nem volt ekkora nyomás alatt a rendszer. Annak a 10%-a sem történt meg soha senkivel, ami most velünk. Ehhez egy influenzajárvány egyáltalán nem hasonló, mintha egy kis hullámot hasonlítanánk a cunamihoz. 

De súlyos, tragikus kérdéseket vet föl az is a Le Figaro szerint, hogy miközben a járvány előtti „normál életben” az újjáélesztési osztályok 80-90%-át balesetet szenvedők vagy a kómában levők tették ki, most csak a koronavírusos betegeknek jut hely, ha jut egyáltalán. De vajon mi lesz a többi rászorulóval?

Fertőzött beteg fekszik az egyik kórházban Párizs külvárosában 2020. november 12-énForrás: AFP/Thomas Samson

Ugyanerről beszél Dr. Maisonneuve, a valenciennes-i kórház urológusa, amikor azt mondja, hogy a koronavírus-osztályon …nagyon fáradt a személyzet, hetente 1-3-ra is tehető azoknak az ápolóknak a száma, akik kiesnek, mert maguk is koronavírusosak lesznek… nagyon kemény ez az egész, az órák pedig egymás után telnek el. Ez persze része a munkánknak, de Franciaországban még senki sem élt át ilyen helyzetet. 

Szemen köpte a dühöngő koronavírusos, de tovább kell dolgoznia

A Libération napilap értesülései szerint a rendkívül súlyos ápolóhiány miatt nem egy esetben a fertőzött ápolószemélyzetnek folytatnia kell a munkát.  Annál is inkább, mert az egészségügyi minisztérium semmilyen utasítást vagy útmutatót nem fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell eljárni ezekben az esetekben.  Ahány kórház, annyi eljárás… Egy grenoble-i kórház ápolónőjének elmondása alapján még kórházon belül sem egységes a gyakorlat. Náluk „az újjáélesztési osztályon 7 napos szabály van érvényben”, azaz ha egy ápoló ezen az osztályon lesz Covid-pozitív, akkor 7 napra akkor is köteles leállni, ha egyébként nincsenek tünetei. A normál fertőző osztályon a Covid-pozitív ápolóknak enyhe tünetek mellett is dolgozniuk kell… tegnap láttam egy jegyzőkönyvkivonatot a kórház vészhelyzeti üléséről. Ebben világosan leírták, hogy ha egy ápoló tesztje pozitív lesz, akkor köteles önkéntesként tovább dolgozni…  - nyilatkozta az ápolónő a Libérationnak.

Beteget visznek be egy mobilkórházba Toulouse-ban 2020. november 9-énForrás: Hans Lucas via AFP/Matthieu Rondel / Hans Lucas/Matthieu Rondel

Egy nantes-i kórház ápolónője a rájuk nehezedő „nyomásról” beszél, amelynek „szálai egészen az egészségügyi minisztériumig vezetnek”. „A múlt héten egy koronavírusos beteg a maszkját levéve leköpött, ekkor megkérdeztem, hogy vajon Covid-pozitívnak számítok-e, mivel a beteg a szemembe köpött”. 

Azt mondták, hogy nem, mert volt rajtam maszk…, miközben a beteg a szemembe köpött  - nyilatkozta az ápolónő, majd keserűen hozzátette, hogy „mindenki attól retteg, hogy nem tudjuk tovább folytatni a munkát, leáll a rendszer, ez a helyzet több, mint abszurd”.