Ausztriában tömegesen tesztelni fogják koronavírusra először a tanárokat és a rendőröket, majd a teljes lakosságot - jelentette be az osztrák kormány pénteken.

A kétszázezer osztrák tanár és óvodai pedagógus mindegyikét tesztelni fogják december 5-én és 6-án, és azon a hétvégén a tervek szerint véget ér a részleges karantén is. A nagyszabású vállalkozás végrehajtásához több mint száz tesztközpontot létesítenek. A tanárok után az ország mintegy 40 ezer rendőre következik december 7-én és 8-án.A kormány tájékoztatása szerint az azt követő hetekben az ország kilencmilliós lakosságának is lehetősége lesz a teszt elvégzésére. 

Sebastian Kurz osztrák kancellár plexiüvegfal mögött egy bécsi sajtóértekezleten 2020. november 14-énForrás: MTI/AP/Ronald Zak

Sebastian Kurz osztrák kancellár kiemelte, hogy a részvétel önkéntes. Ugyanakkor mindenkit annak megfontolására sürgetett, hogy a néhány perces teszt néhányhetes karantént akadályozhat meg az országban. Ezért már most arra kérjük a teljes lakosságot, hogy támogassa ezt az országos projektet, és vegyen részt benne. Ez a tömegteszt nagy esélyt jelent Ausztria számára, hogy az oltóanyag elkészültéig visszatérhessen a normalitáshoz - hangsúlyozta a kancellár, aki hozzátette:

2021 elejére újabb tömegtesztelést vettek tervbe.
Az osztrák hatóságok már hétmillió - antitestszűrésen alapuló - gyorstesztet rendeltek meg összesen 50 millió euró (18 milliárd forint) értékben a Roche és Siemens vállalatoktól, illetve további megrendeléseket is terveznek.

A kormány szerint az eredmények ezeknél a teszteknél 15 percen belül rendelkezésre állnak. A járvány által különösen erősen sújtott településeken az ingyenes vizsgálatok már hamarább is elérhetőek lesznek.

Védőmaszkos nő vásárol egy bécsi üzletben 2020. november 16-ánForrás: MTI/AP/Ronald Zak

A vizsgálatok elvégzésében az osztrák hadsereg, mentőszolgálat és tűzoltóság is közreműködik.
A járvány kitörése óta a kilencmillió lakosú Ausztriában eddig 235 351 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 2224-en haltak meg a kórban. A fertőzésből kigyógyultak száma 156 483.