Országos karanténra számítanak a választások után Romániában

Románia, koronavírus
People wearing protection masks ride bycicles in a park in Bucharest on October 22, 2020. - Romania's capital city, Bucharest, decided on Monday to close schools and cinemas, and make mask-wearing in public spaces compulsory from tuesday. The move came as the city entered the "red" scenario of COVID-19 after the 14-day incidence exceeded the threshold of three infections per 1,000 inhabitants. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint Romániában a lakosság többsége ellenezne egy olyan országos zárlatot, amilyet az áprilisi rendkívüli állapot idején rendeltek el a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor a megkérdezettek 60 százaléka arra számít, hogy a hatóságok el fogják rendelni az országos karantént, csak kivárják, amíg lezajlanak a december 6-i parlamenti választások.
Vágólapra másolva!

Az Avangarde közvélemény-kutató intézet készített telefonos felmérést november 15-17. között.

A válaszadók 54 százaléka ellenezné, 34 százaléka helyeselné az országos lezárást, a többiek nem tudtak állást foglalni.

A felmérés résztvevőinek alig 13 százaléka vélekedett úgy, hogy a - választások elhalasztását ellenző, attól nagyobb parlamenti felhatalmazást remélő jobbközép - kormány december 6-a után sem fog országos karantént elrendelni.

Arra a kérdésre, hogy vajon a román hatóságok érdekeik alapján manipulálják-e a járványügyi jelentéseket, a megkérdezettek 49 százaléka válaszolt igennel, 31 százalékuk pedig úgy vélte: az adatok valósak.

Arról is megkérdezték a felmérés résztvevőit, hogy beadatnák-e maguknak a koronavírus elleni oltást: erre 30 százalékuk mondott határozott igent, 36 százalékuk kivárná a vakcina beadatásával azt, hogy milyen hatással van azokra, akik megkapták, a megkérdezettek 25 százaléka pedig határozottan az oltás ellen foglalt állást.

Romániában újabb 9272 embernél mutatták ki a koronavírust Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 9272 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, ami kevesebb mint 10 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A pénteki jelentésben újabb 160 koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok: ez is hasonló mértékben haladja meg az átlagot.

A járvány kezdete óta több mint 400 ezer embernél mutatták ki a vírust Romániában,

közülük csaknem 115 ezer jelenleg is fertőző.

A Covid-kórházak intenzív osztályain a helyek több mint 90 százaléka foglalt, a járvány áldozatainak száma a tízezret közelíti.