Rendkívüli állapotot hirdettek ki Oroszország távol-keleti részén a lehullott hó és ónos eső miatt. Vlagyivosztokban 150 ezer háztartás maradt áram nélkül, és akadozik a tömegközlekedés is.

Hóvihar bénította meg Oroszország távol-keleti részét, áramkimaradásokat és közlekedési káoszt okozva a városban - írja a BBC. A hóvihar csütörtökön érte el Primorszki régiót, és annak fővárosában, Vlagyivosztokban a viharos szél, illetve az eljegesedett faágak több helyen leszakították a villanyvezetékeket. Ennek következtében mintegy 150 ezer háztartás maradt áram nélkül, a régió kormányfő-helyettese szerint pedig a helyreállítás akár napokig is elhúzódhat.

Több mint egy centiméternyi jég borította be a várost. Klikkeljen a galéria megnyitásához!Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Averyanov

Helyi médiabeszámolók szerint az áramkimaradás miatt több kórháznak - köztük a koronavírusos betegeket ellátó intézményeknek is - tartalék energiaforrásról biztosítják az áramot. A szakemberek azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az ellátást, de a hó és a szél nehezítik a munkájukat.

A meteorológusok szerint a csütörtöki ónos eső több mint egy centiméternyi jéggel borította be a vezetékeket és a fákat. 

Az extrém időjárás közben a tömegközlekedést is több helyen ellehetetlenítette a városban. 

Az előrejelzések szerint azonban folyamatosan emelkedik a hőmérséklet, így a meteorológusok azt remélik, hogy a következő napokban elolvadhat a lehullott hó.