Részletes útvonal készült, így jutott Nizzába a templomban embereket lefejező terrorista

Vágólapra másolva!
Térkamerák felvételei segítségével rekonstruálta az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság (Digos) a Nizzában október 29-én késeléses terrortámadást elkövető, tunéziai migráns, iszlám vallású Brahím Iszávi (franciás átírással: Brahim Aouissaoui) részletes útvonalát a Corriere della Sera napilap hétfői ismertetése szerint.
Vágólapra másolva!

A tunéziai migráns, Brahím Iszávi későbbi iszlamista terrorista távolsági autóbusszal és InterCity vasúti járattal utazott végig Olaszországon, és jutott el kevesebb mint két nap alatt a franciaországi Nizzába.

Brahím Iszávi (franciásan: Brahim Aouissaoui) Forrás: Origo

A Digos az október 29-i merénylet óta több száz térkamera felvételeit ellenőrizte a tunéziai férfi mozgását megörökítő kockákat keresve.

Az állomások, pályaudvarok és ezek környékét felügyelő kamerák segítségével sikerült pontos képet kapni Brahím Iszávi útvonaláról a terrormerénylet előtti utolsó órákig.

Korábban a hatóságok annyit közöltek, hogy a 21 éves tunéziai migráns szeptember 18-án indult el Sfaxból, és szeptember 20-án érkezett meg Lampedusa szigetére egy tíz főt szállító csónakkal.

A csoportban kizárólag tunéziai férfiak voltak, akik gazdasági migránsként illegális bevándorlónak minősültek.

Brahím Iszávi először Lampedusa regisztrációs központjába, innen pedig a Rhapsody nevű karanténhajóra került, amely október 9-én a pugliai Bari migrációs központjába vitte tovább.

Azonosítása után Brahím Iszávi október 9-én szabadon távozhatott zsebében egy kiutasítási rendelettel, amelynek értelmében egy hét alatt önerőből el kellett hagynia Olaszországot.

Az olasz belügyminiszter korábbi kijelentései szerint

A szicíliai Alcamo városába ment, anyja egyik barátnőjének fiához, aki szintén illegális migránsként él Olaszországban. Kihallgatásán a férfi elmondta, hogy Brahím Iszávi a szicíliai városban olívabogyó-szüretelésen dolgozott, és egy kevés pénzt is keresett.

A térkamerák felvételei szerint az iszlamista terrormerénylet előtt két nappal, október 27-én kora reggel a szicíliai Palermóból távolsági busszal a római Tiburtina vasútállomás előtti buszterminálra érkezett meg. Egy presszóban szendvicset vásárolt, majd metróval átment a Termini-pályaudvarra, ahonnan InterCity vonattal Genovába utazott tovább, és oda délután érkezett meg.

A pályaudvarokon rögzített videókon farmernadrágot és piros dzsekit visel, kis méretű hátizsákkal.

Arcát eltakarja egy baseballsapkával.

A képek szerint

kísérője nem volt, nem találkozott vagy beszélgetett senkivel.

Genovából vonattal jutott tovább az olasz-francia határon levő Ventimigliába, és október 27-én este már Nizzában volt.

A Digos nem közölte, a migráns hogyan jutott át a határon.

A Brahím Iszávival a lampedusai partokra érkezett többi tunéziai, akik jelenleg is még Olaszországban tartózkodnak, úgy emlékeztek vissza, hogy

a későbbi iszlamista terrorista a tengeri átkelést nem készpénzzel, hanem üzemanyaggal fizette ki.

Az út alatt nem beszélt sokat, nem engedte, hogy társai közös fotókat készítsenek vele. A csónakot irányító Ahmed Ben Amort a francia hatóságok a merénylet másnapján Nizzától nem messze tartóztatták fel. Állítása szerint Brahím Iszávival a szeptember 18-i induláskor találkozott először.

A francia terrorellenes ügyészség közlése alapján

a Brahím Iszávinál talált egyik mobiltelefon az október 16-án lefejezett francia tanár csecsen migráns gyilkosa fényképét őrizte.

A párizsi támadás napján Brahím Iszávi Szicíliában volt, tíz nappal később indult el Franciaország felé, hogy végrehajtsa a terrortámadást.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, október 29-ének reggelén – Mohamed próféta születésnapján – a legismertebb nizzai templomban, a belváros központjában levő Notre-Dame-ban a tunéziai iszlamista migráns terrorista 3 embert mészárolt le.

A TERRORISTA ELŐSZÖR A TEMPLOMBAN LEFEJEZETT EGY 70 ÉVES NŐT, EGY FÉRFINEK PEDIG ELVÁGTA A TORKÁT,

majd egy másik nőre támadt, akinek sikerült kimenekülni a templomból, azonban az utcán megkéselte.

A 40 ÉVES NŐ A KÓRHÁZBA SZÁLLÍTÁST KÖVETŐEN BELEHALT A SÉRÜLÉSEIBE.

Brahím Iszávi a támadássorozat végrehajtása közben folyamatosan

A terroristát a rendőrök meglőtték, ezt követően kórházba szállították, ahol kiderült, hogy koronavírusos.

Nem az október végi volt az első terrortámadás Nizzában, 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy tunéziai iszlamista migráns. A támadásban 86-an meghaltak, közel 200-an megsérültek, az elkövetőt végül lelőtték.