A radikális baloldali demokrata női politikust, a palesztin migráns hátterű, iszlám vallású Rashida Tlaibot ismét antiszemitizmussal vádolják, mert durva kritikával illette a Joe Biden által megnevezett leendő külügyminisztert, a zsidó származású Anthony Blinkent. A szélsőséges képviselőnő azt írta a közösségi oldalán: reméli, hogy Blinken megnevezése ellenére ő továbbra is támadhatja Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerinte „rasszista és embertelen" politikáját. Tlaib reakciója egy újabb jele annak, hogy a Demokrata Párton belül egyre erősödik a radikális baloldal.

Rashida Tlaib – akit Michigan állambeli körzetében újraválasztottak a washingtoni kongresszusi képviselői tisztségre – megint antiszemita botrányba keveredett. A demokraták radikális baloldali szárnyához tartozó palesztin migráns hátterű politikusnak ezúttal azzal van problémája, hogy a leendő amerikai elnök, a mérsékelt Joe Biden megnevezte jövőbeni adminisztrációja néhány tagját, köztük a magyar-zsidó gyökerekkel is rendelkező Antony Blinkent, aki külügyminiszter lehet – írja a Fox News.  

Erre válaszul Tlaib azt írta a Twitter-oldalára, hogy reméli, hogy Blinken megnevezése ellenére neki továbbra is joga lesz kritizálnia Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerinte „rasszista és embertelen" politikáját, a palesztin nép pedig megérdemli az egyenlő bánásmódot és az igazságot.

A radikális baloldali képviselőnő közösségi oldalának követői számára hamar egyértelművé vált, hogy a sorozatos antiszemita botrányokba bonyolódó Tlaibnak az a legfőbb problémája Blinkennel, hogy zsidó származású.Tweetjében ezt az álláspontot támasztotta alá Dov Hikind, az Amerikaiak az Antiszemitizmus Ellen nevű civil szervezet alapítója, illetve a Republikánus Zsidó Szövetség is.

Jason Rantz zsidó származású rádiós műsorvezető „a kongresszus vezető antiszemitájának" minősítette a radikális baloldali palesztin képviselőnőt.

Rashida Tlaib néhány órával később olajat öntött a tűzre, amikor azt tweelte ki,reméli, hogy Binden és Blinken urak másképp fognak viszonyulni a BDS bojkottmozgalomhoz, mint tette azt Donald Trump elnök és Mike Pompeo külügyminiszter.

Ahogy arról az Origo is már több alkalommal beszámolt, a modern kori antiszemitizmus szorosan kötődik a palesztin eredetű BDS-hez.

A MOZGALOM CÉLJA, HOGY VILÁGSZINTEN BOJKOTTÁLJÁK A ZSIDÓ ÁLLAMBAN ELŐÁLLÍTOTT ÁRUKAT,de ez az utóbbi időben egyre tágabb jelentést kapott.A BDS MÁRA MEGKÉRDŐJELEZI IZRAEL LÉTJOGOSULTSÁGÁT, AZT PEDIG KÜLÖNÖSEN SÉRELMEZI, HOGY IZRAEL „ZSIDÓ ÁLLAMKÉNT" HATÁROZZA MEG MAGÁT.A mozgalom hivatalosan nem tartja magát antiszemitának, csupán „anticionistának".TAGJAINAK AKCIÓI AZONBAN RENDRE ÖSSZEMOSSÁK AZ ANTICIONIZMUST ÉS AZ ANTISZEMITIZMUST.Ideológiájukban elvitatják a zsidók önrendelkezéshez való jogát, és a cionizmust gyarmatosító mozgalomnak tartják, mely erőszakkal elfoglalja a palesztinok földjét és megfosztja őket megélhetésüktől, továbbá Izraelt etnikai tisztogatással vádolják.

A BDS-MOZGALOM KAPCSOLÓDÁSI PONTTÁ VÁLT A PALESZTIN-, ILLETVE ISZLÁMBARÁT ÁLCIVILEK ÉS A NYUGATI RADIKÁLIS BALOLDALI, AMERIKA- ÉS IZRAEL-ELLENES SZERVEZETEK KÖZÖTT.

A BDS ellen a Trump-adminisztráció hatékonyan fellépett, kérdéses, hogy Bidenék ezt hogyan fogják kezelni, hiszen a demokraták mérsékelt szárnya sem támogatja az antiszemitizmussal vádolt mozgalmat, de a radikális baloldali szárny egyértelműen és határozottan kiáll mellette. Biztosan kijelenthető, hogy a párton belül a két tábor között már most is a BDS okozza az egyik legfőbb törésvonalat, a jövőben pedig ez csak még tovább mélyülhet.

A Fox megkereste Rashida Tlaib-ot a legújabb antiszemita botránya kapcsán, a képviselőnő azonban nem kívánt reagálni.

A Simon Wiesenthal Központ még 2019 elején felhívta rá a figyelmet, hogy a radikális baloldali politikus az „egyállami megoldást" javasolta a Szentföldön, tehátNEM ISMERI EL IZRAEL LÉTJOGOSULTSÁGÁT, HANEM AZT AKARJA, HOGY A TELJES TERÜLET AZ AMÚGY NEM LÉTEZŐ PALESZTIN ÁLLAMOT ILLESSE.

Sokak szerint a demokrata politikusnő úgy viselkedik a kongresszusban, mintha nem az amerikaiak, hanem a palesztinok érdekeit képviselné.

Néhány hete Rashida Tlaib azzal okozott botrányt, hogyértetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Twitter törölte azon bejegyzéseket, amelyek az akkor koronavírusos Donald Trump halálát kívánták.

Tlaib a kongresszusban része a demokraták radikális baloldali szárnyához tartozó, „négyesfogatként" emlegetett, szélsőséges női képviselőcsoportnak. A másik három tag Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley és Ilhan Omar.

Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Ilhan Omar és Rashida Tlaib.Forrás: AFP/2019 Getty Images/Alex Wroblewski