Egy lengyelországi nyérctelepen is felbukkant a koronavírus

nyérc
A mink is photographed in a farm in Hjoerring, in North Jutland, Denmark, on October 8, 2020. - Denmark will cull the entire 15 million mink farmed on its territory because of a mutation of coronavirus Covid-19 already transmitted to 12 people, which threatens the effectiveness of a future vaccine for humans, as Prime Minister Mette Frederiksen announced on November 4, 2020. (Photo by Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Vágólapra másolva!
Egy észak-lengyelországi nyérctelepen is felbukkant a koronavírus, a Lengyelországban kimutatott első nyolc esetről a Gdanski Orvostudományi Egyetem kutatói számoltak be kedden.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint az észak-lengyelországi Pomerániai vajdaság területén működő egyik nyércfarmon összesen 91 állaton végzett vizsgálat eredményei arra engednek következtetni, hogy a SARS-CoV-2 vírus esetében lehetséges a nyércek ember általi megfertőzése.

Egy állattenyésztő telephelyen ketrecében tartott nyérc Forrás: AFP/Mads Claus Rasmussen

Ez az első eset, hogy Lengyelországban kimutatták a vírust tenyésztett állatoknál.

Korábban több külföldi laboratóriumban végzett kísérletek is bizonyították, hogy például a hörcsögök, nyulak, denevérek, makákók megfertőződhetnek ezzel a koronavírus-fajtával.

A gdanski tudósok leszögezték, vizsgálatuk eredményei megerősítik, hogy

az állattenyésztésben szükség van a biológiai biztonsági szabályok szigorítására.

A SARS-CoV-2 vírust korábban többek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken azonosították.