Egy autó hajtott Angela Merkel német kancellár hivatalának zárt kapujának szerda reggel - írja a Reuters egy szemtanúra hivatkozva. Az autót egy mozgáskorlátozott férfi vezette.

A nemzetközi hírügynökség azt írja, hogy egyelőre nem tudni semmit az esetről, sérültek sincsenek.

Az autó sofőrjét a helyszínen elfogták, egy mentőautóban vizsgálják. Az autót egy mozgáskorlátozott férfi vezette.

Felirat az autó oldalánForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Abdulhamid Hosbas

A  Reuters által közzétett képen az látható, hogy egy rendőr egy kutyával átvizsgálja a járművet, ami nem rongálódott meg komolyabban.

A Guardian azt írja, hogy a kocsi két oldalán felirat látható, az egyik oldalára az van írva, hogy 

Átkozott gyermek- és idősgyilkosok, 

míg a másik oldalon olvasható felirat így szól: 

Le a globalizációs politikával.

Tűzoltók a kocsi mellettForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Michael Kappeler

A kocsin kisebb karcolások keletkeztek, a kancellária kapuja enyhén meghajlott.

Rendőrök őrizetbe vesznek egy férfit, aki autójával nekihajtott a berlini kancellári hivatal kapujának 2020. november 25-énForrás: MTI/EPA/Jean-Marc Wiesner

Vizsgálják, hogy szándékosan hajtott-e neki a hivatal épülete körüli kerítés kapujának - közölte a német főváros rendőrsége.

Az incidens idején az épületben tartózkodott a német kormány több tagja is. Ezzel kapcsolatban a rendőrség hangsúlyozta, hogy Angela Merkel kancellár, kormányának tagjai és hivatalának munkatársai egy pillanatig sem voltak veszélyben.

Autó a kancellária kapujábanForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Michael Kappeler

A Bild szerint ugyanezzel a sötét kombival 2014-ben is nekihajtottak a kancellária főkapujának. Akkor az egyik oldalon a "Le a gyilkos klímaváltozással", a másikon a "Szeretlek, Nicole" felirat állt.

A 2014-es esetben az autó kis sebességgel hajtott neki a kerítésnek, sérülés nem történt, a 48 éves sofőrt őrizetbe vették.

Hat év elteltével, a szerdai eset után egy hat évvel idősebb, 54 éves férfit vettek őrizetbe a rendőrség adatai szerint. Ügyében a berlini tartományi bűnügyi hivatal államvédelmi osztálya indított nyomozást.

Angela Merkel ma egy videókonferenciát tartott a tartományi vezetőkkel, ahol a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokról és a védekezésről egyeztettet.