Nem hajlandók betartani Belgiumban az emberek a védelmi előírásokat

health virus pandemic epidemic hospital Horizontal
Members of the medical staff treat a patient in the new Covid-19 unit in the recovery room (reveil - ontwaakkamer) of the Clinique CHC MontLegia, in Liege, on October 29, 2020 as the country faces a second wavec of infections to the novel coronavirus. - All patients pictured are no longer carrying the virus but are threated in the Covid Zone. Belgium is hit by a second wave with lots of pression on hospitals with increasing numbers of patients hospitalized. (Photo by BENOIT DOPPAGNE / BELGA / AFP) / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Nem hajlandó lemondani sok brüsszeli, uniós bürokrata a síelésről, pedig Angela Merkeltől a belga ultraliberális miniszterelnökig mindenki erről beszél. Ráadásul a „Le Soir" napilap szerint a járványügyi adatok még mindig komoly aggodalomra adnak okot, a belga politikusok pedig teljesen tanácstalanok. De a belga, úgynevezett átlagemberek is egyre kevésbé tartják be a védelmi szabályokat. Közismert, az Origo is többször megírta: Belgium Európa legrosszabbul védekező országa, arányosan itt haltak meg a legtöbben koronavírusban.
Vágólapra másolva!

Nincs javulás

A korlátozások leépítésére vonatkozó belga kormányzati kommunikáció, mint ahogy az a járványügyi helyzet kezelése során rendszeressé vált, ismét ellentmondásos, vagy ahogy Belgiumban mondják, „kakofonikus". Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter, flamand szociáldemokrata politikus úgy látja, hogy

eközben a középosztályért, vállalkozásokért felelős minisztertársa, David Clarinval (a liberális MR tagja) valamennyi üzlet gyors újranyitása mellett kampányol. "Harcolni fogok, hogy újranyissák a „nem lényeges" termékeket árusító boltokat is" - nyilatkozta elszántan az ultraliberális politikus egy reggeli televíziós adásban. Hogy ki lesz az erősebb, azt szokás szerint az ún. „Egyeztető Bizottságban" (Codeco) döntik el.

A belga járványügyi helyzet az adatok alapján, bár mutatkozik némi javulás, még mindig nagyon rossz, ráadásul ezen a héten lassabban csökkent a fertőzöttek száma, mint a múlt héten.

A kórházban és az intenzív osztályokon kezeltek száma továbbra is magas, változatlanul a tavaszi csúcsérték fölött van. Több mint ezer ember van lélegeztetőgépen a kórházakban.

Rendőrök ellenőrzik a kijárási tilalmat Brüsszelben Forrás: AFP/Thierry Roge

November 23-tól ismét tesztelik azokat, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba, de tüneteket nem mutatnak. Egy hónappal ezelőtt a mintavételi helyek és a laborok túlterheltsége miatt a tünetekkel nem rendelkezők tesztelését felfüggesztették, ez hatalmas botrányt okozott, az ultraliberális kormány ugyanis korábban a „mindenkit tesztelni kell" elv mellett foglalt állást, de ebből csak hangzatos médiaüzenetek maradtak, képtelenek voltak teljesíteni ígéretüket.

- tette fel a kérdést a Le Soir arról írva, hogy Angliában vagy Kanadában széles családi körben (vagy akár éttermekben is) engedélyezik majd a karácsonyi ünnepek eltöltését, de Belgiumban erre nagy valószínűséggel nem lesz lehetőség.

- írja a belga napilap.

Minden harmadik belga nem is akarja betartani a szabályokat

Miután a belga közszolgálati rádió felmérése alapján 3 belgából 1 előre jelezte, hogy

így muszáj valamit enyhíteni a szigorú szabályokon, Szentestét követően hajnali 5-ig elég az embereknek majd hazamenni. Ugyanis az elvben kemény kijárási korlátozásokat tömegesen nem tartják be Belgiumban.

Koronavírusos beteget ápolnak az egyik liége-i kórházban. Fotó: Afp

Korábban írtunk arról, hogy a belga szakértők egy része nyáron, kora ősszel egy olyan „barométer" kidolgozásával volt elfoglalva, amire „egyfajta csodaeszközként" tekintettek. Viszont ezt a barométert a belga politikai és kormányzati döntéshozatal rendkívül bonyolult eljárásrendje miatt, amiről többször részletesen írtunk, soha nem fogadták el, pedig volt olyan „Egyeztető Bizottsági" ülés, amelyen 6 órán keresztül vitatkoztak erről a vezető politikusok, eredménytelenül. Mintha Kafka regényeinek irracionális, minden képzeletet meghaladó világa elevenedne meg szemünk előtt, a november 27-i pénteki „Egyeztető Bizottság" ülésén ugyanis a vezető belga politikusok megvitatták a soha el nem fogadatott „barométer" 2.0-ás változatát!! Tényleg érdemes még egyszer áttekinteni ezt az „barométerügyet".

Belga szakemberek hónapokon keresztül dolgoztak tehát ezen a barométeren, amelynek az lett volna a feladata, hogy statisztikai adatokkal, elemzésekkel, színekkel, görbékkel stb. segítse a politikai döntéshozókat. Az ultraliberális belga kormány azonban képtelen volt elfogadni ezt a javaslatot.

Most a javaslat továbbfejlesztett változatáról (Barométer 2.0) vitatkoznak. A Le Soir értesülése szerint ez a „barométer" az előző „lebutított" változata lesz, és a korábbi 4 riasztási szint és színkódok helyett egyszerűbb megoldást javasolnak.

Zavar Brüsszelben

Fontos megjegyezni, hogy a járványügyi helyzetben a több mint 100 ezer embert jelentő (családtagok nélkül) „brüsszeli buborék", az Európai Bizottság most először tér el a belga szabályok követésétől. Annak ellenére, hogy a belga kormányfő, az ultraliberális Alexander De Croo azt kérte a belgáktól, hogy rövidítsék le a téli szünetet és semmiképpen ne menjenek el síelni az ünnepek alatt, a Le Soir értesülései szerint a Bizottságnál már döntés született egy egészen másfajta szünidőről. (És tömegesen készülnek telelni, síelni.)

A belga napilap birtokába jutott belső, bizottsági levelezés és utasítás alapján azt lehet tudni, hogy december 10-től kezdődően a Bizottság tisztségviselői elhagyhatják Brüsszelt, és az érvényben levő távmunka szabályainak megfelelően külföldről is dolgozhatnak. Azaz a karácsonyi ünnepeket megelőző két hétben már elutazhatnak és külföldről dolgozhatnak. Az engedélyt, amely eredetileg egy hétre vonatkozott volna, az állomány nyomására két hétre változtatták, így lehetőség nyílik arra is, hogy ha egy adott országban két hét a kötelező karantén a Belgiumból beutazók részére, azt kitöltsék az ünnepekig, és utána szabadon mozogjanak az adott országban. Az utasítást az Európai Bizottság humánpolitikai igazgatója jegyzi egyébként. De ha ez nem lenne elég, az Európai Bizottság már arra is gondolt, hogy mi lesz az iskolásokkal januárban.

Fülöp belga király és Matilda királyné koronavírusos betegeket látogat Forrás: AFP/Eric Lalmand

Az európai iskolákba járó gyerekek szülei levelet kaptak az iskolaigazgatóktól, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy a fizikai értelemben vett januári iskolakezdés nem az eredetileg tervezett január 7-én, hanem csak 18-án lesz. A január 7. és 18. közötti időszakban távoktatás keretében lebonyolított órákat tartanak majd. Az igazgatók kifejezetten azt kérték a szülőktől, hogy mindenki utazzon vissza január 7-ig, hogy a kéthetes karanténszabályoknak mindenki eleget tudjon tenni.

A „Le Soir" szerint sok szülő érthetetlennek tartja, hogy a Bizottság „feláldozza" az oktatást az utazás kedvéért. Mások pedig arra panaszkodtak, hogy van olyan oktató, aki már az őszi szünet után sem tért vissza Brüsszelbe,

a diákok felügyelet nélkül, a tanteremben ülve, kifüggesztett vetítővásznon keresztül követhették tanáruk távolból küldött útmutatóját, például az írás vagy az olvasás szabályainak elsajátításáról. De nincs mit csodálkozni, sem Belgiumban, sem a szerződések és - az üres szavakban - „jogállamiság őreként" „funkcionáló" Európai Bizottságban nem szokatlan képtelen helyzeteket kezelni, képtelen helyzetekben dolgozni, és mindezt elképedés nélkül.