Felszámolná az Európai Bizottság azokat az akadályokat, amelyek gátolják a bevándorlók részvételét és befogadását az európai társadalomba.

Az Európai Bizottság (EB) ismertette a bevándorlók társadalmi integrációjáról és befogadásáról szóló cselekvési tervét. A dokumentum szerint a bevándorlók és a bevándorló háttérrel rendelkező európaiak jelentősen hozzájárulnak az Európai Unió működéséhez, az EB ezért fel akarja számolni azokat az akadályokat, amelyek gátolhatják részvételüket és befogadásukat az európai társadalomba.

Margarítisz Szkínász európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a stratégia bemutatásakor közölte, a sikeres integráció és befogadás elengedhetetlen része a jól irányított és hatékony menekültpolitikának. A cselekvési terv ezért egyebek mellett oktatási és foglalkoztatási tervet vázol fel, illetve az egészségügyi szolgáltatások és a lakhatás biztosításához kíván hozzájárulni. Szkínász kiemelte, hogy a befogadás az európai életforma megtestesülése.

Brüsszel ismételten elővette az illegális bevándorlók betelepítésétForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Mindenkinek, akinek joga van ahhoz, hogy Európában tartózkodjon, hozzá kell férnie azokhoz az eszközökhöz, amelyek szükségesek ahhoz, hogy teljes mértékben kibontakoztathassa a képességeit, valamint vállalni tudja az Európai Unióban irányadó jogokat és kötelezettségeket - fogalmazott az uniós biztos.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos elmondta, az integráció és a befogadás azt jelenti, hogy meghallgatjuk a bevándorló közösségeket, és biztosítjuk, hogy mindenki a hátterétől függetlenül gyakorolhatja jogait.

A cselekvési tervet bemutatva az uniós biztos közölte, a szöveg célzott támogatást javasol, figyelembe véve az olyan egyedi jellemzőket, mint például a nemi hovatartozás vagy a vallási háttér, amelyek sajátos kihívásokat jelenthetnek a migráns háttérrel rendelkezők számára.  Befogadó oktatást és képzést kíván biztosítani a kisgyermekkortól a felsőoktatásig, amelynek középpontjában a képesítések elismerésének megkönnyítése áll. A foglalkoztatási lehetőségek és a készségek elismerésének javítását célozza, javítani kívánja a migráns háttérrel rendelkezők egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését, valamint biztosítani, hogy az érintettek tájékoztatást kapjanak jogaikról. Meg akarja szüntetni a velük szemben jelentkező kirekesztést, hátrányos megkülönböztetést és a rasszizmust. Továbbá uniós alapok támogatásával kívánja lehetővé tenni a megfelelő és megfizethető lakhatáshoz való hozzáférésüket - közölte az uniós biztos.