Az amerikai legfelsőbb bíróság átmeneti időre felfüggesztette Andrew Cuomo, New York állam kormányzója rendeletét a templomok korlátozott látogathatóságáról, amelyet a politikus a koronavírus-járvány miatt rendelt el.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 5:4 arányban hozta meg döntését. A három liberális bíró és az eredetileg konzervatív - de az utóbbi időben rendszeresen a liberális bírókkal szavazó -  John Roberts főbíró nem értett egyet a döntéssel. A testület leszögezte: a kormányzó rendelete "kipécézte a templomokat a különösen kemény bánásmóddal".

A kormányzó rendelete "kipécézte a templomokat a különösen kemény bánásmóddal" - írta a szövetségi legfelsőbb bíróságForrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

"Tiszteségtelen módon kiszemelték a templomokat"

Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója október 6-án adott ki rendeletet, amelynek értelmében a koronavírus-járvány miatt az állam egész területén korlátozták a nyilvános rendezvényeken és az imaházakban az emberek létszámát.

A kormányzói rendeletet többen éles kritikával illették. A Fox televízió idézte a brit Economist amerikai tudósítójának kommentárját:nos, akkor a kormányzó szerint templomba menni nem biztonságos, miközben rendben van újabb üveg borért bemenni a boltba, új kerékpárt vásárolni (...) ugyan, ki gondolta volna, hogy a közegészségügy ilyen tökéletesen alkalmazkodik a szekuláris kényelemhez? - írta Steven Mazie újságíró.

A brooklyni római katolikus egyházkerület és a szintén brooklyni Agudat Israel ortodox zsidó kongregáció indított pert a kormányzó rendelete ellen. A bírósági meghallgatáson a katolikus egyházkerület képviselője azzal érvelt, hogy a korlátozásokkal "tisztességtelen módon kiszemelték a templomokat", az Agudat Israel pedig azt állította, hogy híveik "hátrányosan megkülönböztetett célpontoknak" érzik magukat.

Hasonló korlátozás van Kaliforniában és Nevadában is

New York állam jogi képviselője úgy vélekedett, hogy az állam tavasszal a koronavírus-járvány egyik amerikai gócpontja volt, a kormányzó a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében hozta rendeletét, és ez nem a templomok ellen irányult, hiszen több "világi" rendezvényt, köztük például koncerteket teljes egészében betiltottak.

A szövetségi legfelsőbb bíróság konzervatív bírái szerint a korlátozás sértette az amerikai alkotmány első kiegészítésében garantált vallásszabadságot. John Roberts konzervatív főbíró - a The New York Times című lap szerint - elutasító döntése indoklásában azt írta, "nem szükséges, hogy pillanatnyilag ilyen komoly és nehéz kérdésben döntést hozzunk".

A templomokat érintő hasonló korlátozások vannak érvényben a szintén demokrata párti kormányzók irányította Kaliforniában és Nevadában is. A bírák azonban korábban visszautasították, hogy ezekben a tagállamokban feloldják ezeket a korlátozásokat.