Több mint 16 ezer új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Ukrajna, 2020.10.26.
Védőmaszkos járókelők Kijev központjában 2020. október 25-én.
Vágólapra másolva!
Egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, egymás után két nap is megdőlt az új regisztrált fertőzöttek száma. Kétezernél is több beteg került kórházba az elmúlt 24 órában.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 16 218-cal 693 407-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az áldozatoké pedig újabb 192-vel 11 909-re. Eddig 326 238-an gyógyultak meg, viszont

az aktív betegek száma 355 260-ra emelkedett.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban több mint 1500 új beteget jegyeztek fel előző nap, velük az eddig igazolt fertőzöttek száma Kijevben meghaladta a 65 500-at, a halottaké pedig 26-tal 1253-ra nőtt.

Az elmúlt napon a járvány kezdete óta az eddigi legtöbb,

2069 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Még tart a hétvégi karantén

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint egy sajtóinterjúban közölte, hogy egyelőre kivárják, milyen eredményt hoz a harmadik "hétvégi karantén", utána döntenek egy esetleges teljes zárlat bevezetéséről az országban. Az úgynevezett hétvégi karantént a kormány november 11-i határozatával vezette be egyelőre a hónap végéig tartó hatállyal. Ennek értelmében

szombaton és vasárnap az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a közöségi közlekedéseken kívül semmi sem működhet.

A mostani lesz a harmadik hétvége, amelyen ez a korlátozás van érvényben.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján azt mondta, hogy még nem látja okát a teljes zárlat bevezetésének Ukrajnában. Kifejezte ugyanakkor aggodalmát amiatt, hogy az újévi ünnepek, különösen az ilyenkor szokásos vásárok újabb lökést adnak majd a fertőzés terjedésének.

Szintén úgy vélte, hogy a jövő héten válik láthatóvá, eredményesek voltak-e az eddigi szigorítások, illetve továbbiakra lesz-e szükség. Biztosított afelől, hogy szigorú karanténkorlátozások bevezetése esetén a kormány mentőcsomagot dolgoz ki az üzleti élet résztvevői számára.