Az Egyesült Államok Kongresszusa által ezelőtt 27 évvel létrehozott Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány magyar kormányzati támogatással valósíthatja meg a kommunizmus áldozatainak múzeumát, illetve kutatóközpontját – hívta rá fel a figyelmet a közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar diplomácia vezetője közölte: kiábrándító látni azokat a nemzetközi politikai törekvéseket, melyek a kommunizmus bűneinek relativizálására és a kommunista ideológia képviselőinek mentegetésére irányulnak.

Kommunista diktatúrák emberek tízmillióit gyilkolták le, nyomorították meg, vagy tették tönkre az életüket. Ezeket a bűnöket nem szabad feledni, és nem szabad hagyni azok mentegetését sem. Fontos, hogy az utókor is megismerje a kommunizmus valódi arcát, és méltó emléket állítson az áldozatoknak – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá: Ezért hozta létre 27 évvel ezelőtt az Egyesült Államok Kongresszusa a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítványt, melynek célja, hogy egy múzeumot és egy kutatóközpontot építsen fel Washington szívében.

A héten aláírták azt a szerződést, melynek értelmében a magyar kormány 10 millió dollárral járul hozzá ezen terv megvalósításához. A lengyel és magyar történelmi emlékezet közösségét mutatja az a tény, hogy a lengyel kormány is komoly összeget ajánlott fel – részletezte a miniszter.

Mi, magyarok, a szabadság népe fontosnak tartjuk, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy a szabadság földjén is legyen egy hely, amely folyamatosan emlékeztet mindenkit arra, hogy a kommunista rezsimek világszerte sok tízmillió ember haláláért felelősek – zárta bejegyzését Szijjártó Péter.