Bécsben megnyílt az eddigi legnagyobb koronavírus-tesztutca

pandemic virus Horizontal
Medical staff in protective clothes demonstrate the processing of coronavirus tests during a media appointment at the coronavirus testing line at the Austria Center Vienna (ACV) conference centre in Vienna on November 30, 2020, where Austria's biggest coronavirus test centre was set up, amid the novel coronavirus / COVID-19 pandemic. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Bécsben megnyílt hétfőn a koronavírus-tesztelésre kialakított eddigi legnagyobb, a sajtó által csak "tesztutcaként" emlegetett létesítmény, Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pedig szorgalmazta, hogy minél többen töltsék le a Stop Corona App nevű mobiltelefonos alkalmazást.
Vágólapra másolva!

A bécsi Ausztria Center mélygarázsában, illetve felszíni parkolójában átadott "tesztutca" a harmadik az osztrák fővárosban.

Ide elsősorban az ápolási intézményekben és az idősotthonokban dolgozókat, valamint a betegek, illetve bentlakók hozzátartozóit várják koronavírus-gyorstesztre,

hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsák a behurcolás veszélyét.

Tesztállomások Ausztriában Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Ezen túlmenően olyanok is jelentkezhetnek tesztelésre, akik tüneteket vélnek felfedezni magukon, és úgy érzik, megfertőződhettek.

Ez utóbbiak azonban csak autóval érkezhetnek, és a szűrés során sem szállhatnak ki autójukból.

Tesztutca Ausztriában Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Az előkészületek során rendkívüli elővigyázatossággal alakították ki a szűrőboxokat, és

arra is ügyeltek, hogy azoknál, akiknek a gyorsteszt eredménye pozitív lesz, elkülönítve, a helyszínen felállított laborban a szükséges PCR-tesztet is elvégezzék.

- hangsúlyozta Michael Ludwig bécsi polgármester. Mind a mostani, mind a két korábban, az Ernst-Happel Stadionban, illetve a Dunaszigeten kialakított létesítményben előzetes online regisztráció után egész nap várják az embereket.

Negatív tesztet mutat fel egy nő Ausztriában Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Mindeközben nagy erőkkel folynak az előkészületek a bécsi tömeges tesztelésre is, amelyet december 4-e és 13-a között tartanak majd három helyszínen a hadsereg támogató közreműködésével.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pedig egy hétfői sajtótájékoztatón hívta fel újra a lakosság figyelmét a Stop Corona App minél szélesebb körű letöltésének szükségességére.

Teszt Ausztriában Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Az általános és sokszor hangsúlyozott védelmi intézkedések - mint maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás -, valamint a tömeges tesztelés mellett e koronavírus-alkalmazás mobiltelefonokra való letöltése jelentős segítség elsősorban a kontaktkutatás hatékonyabbá és gyorsabbá tételében.

Az alkalmazás egyfajta digitális naplóként működik, regisztrálja a bejelentéseket, és használóját azonnal figyelmezteti, amennyiben az tudtán kívül, akár boltban, akár a tömegközlekedésen egy méteren belül igazolt koronavírus-fertőzött és az alkalmazást szintén használó ember közelébe került.

Tesztközpont Ausztriában Forrás: AFP/Georg Hochmuth

A miniszter bejelentette, hogy most folyik a környező országokkal a különböző alkalmazások harmonizálása, és december 14-étől már határokon átívelő adatokat kaphatnak az applikáció segítségével, amely adatvédelmi szempontból is megfelel az uniós követelményeknek.

- tette hozzá Anschober. Az alkalmazást eddig több mint egymillióan töltötték le Ausztriában.