Ismét egészségügyi vészhelyzet lépett életbe hétfőn Moldovában, miután novemberben a naponta diagnosztizált új koronavírusos esetek száma tartósan átlagosan 1000 fölé emelkedett.

Elmaradnak az országban a sportesemények, bezárnak a színházak, mozik és koncerttermek, nem tarthatnak konferenciákat. Az éttermeknek és kocsmáknak 22 órakor be kell zárniuk. Az összejövetelek létszámát 50 főben korlátozzák.

MAszkot viselő járókelő KisinyovbanForrás: Sputnik/Miroslav Rotar

Az intézkedés egyelőre január 15-ig marad hatályban.

Nincs már szabad ágy a kórházakban

Ion Chicu miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján arra figyelmeztette az ország állampolgárait, hogy a moldovai egészségügyi rendszer teljesítőképessége határához érkezett. Felszólította őket, hogy szigorúan tartsák be a járványügyi szakemberek tanácsait a fertőzés elkerülése végett.

– Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A kórházakban gyakorlatilag nincsen szabad ágy. Nincs hová elhelyeznünk a betegeket, már mozgósítottuk az orvostanhallgatókat és minden tartalékunkat – mondta.

A 3,5 milliós Moldovában vasárnap 107 017 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván a hatóságok, és 2290 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal.