Kommandósok tartottak házkutatásokat kárpátaljai magyar intézményeknél

BRENZOVICS László
Brenzovics Lászlónál, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökénél is házkutatást tartottak az ukrán biztonsági szolgálat emberei.
Vágólapra másolva!
Házkutatást tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn több kárpátaljai magyar intézményél és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének a lakásán - tájékoztatta az MTI-t közleményben a szervezet.
Vágólapra másolva!

- írta a szervezet.

Brenzovics Lászlónál, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökénél is házkutatást tartottak az ukrán biztonsági szolgálat emberei (korábbi felvétel). Forrás: MTI/Nemes János

A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján, olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására, és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul.

A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarságnak, valamint vezetőinek a megfélemlítése.


A szervezet ezért felszólítja az ukrajnai illetékes szerveket, hogy haladéktalanul vessenek véget a KMKSZ és a kárpátaljai magyarok egyéb szervezetei ellen folytatott boszorkányüldözésnek.

- tette hozzá a KMKSZ közleményében.