Kitört az Ili Lewotolok vulkán Indonéziában, több kilométeres a füstoszlop - videó

volcano TOPSHOTS Vertical
Residents gather to watch as Mount Ili Lewotolok spews ash during a volcanic eruption in Lembata, East Nusa Tenggara on November 29, 2020. (Photo by JOY CHRISTIAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Négy kilométeres füst- és hamuoszlop látható a képeken az indonéziai Ili Lewotolok vulkán felett, amely vasárnap tört ki. A környéket és a helyi repülőteret lezárták, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés, de vulkánkitörés fenyegetése miatt több ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.
Vágólapra másolva!

Az Ili Lewotolok nevű tűzhányó Kelet Nusa Tenggara tartományban vasárnap óta újra aktív. A jelentések szerint négy kilométeres magasságba lövell ki füstöt és hamut. A vulkán környékén több mint 4400 lakost helyeztek biztonságba a hatóságok.

A vulkán kitörése miatt a második megmagasabb szintű figyelmeztetést adták ki lehetséges lávafolyam miatt - írja a The Guardian.

A kitört Ili Lewotolok vulkán 2020. november 29-én Forrás: AFP/Joy Christian

A hatóságok lezárták a környéket, melyet tilos megközelíteni, és a repülő társaságoknak is azt tanácsolták, hogy kerüljék a környéket, miután vulkáni hamu esett a Wunopitu reptérre.

Az Ili Lewotolok 2017-ben tört ki legutóbb. A csendes-óceáni tűzgyűrűn fekvő Indonézia területén nagyjából 130 tűzhányó van, az országban a vulkánkitörések mellett a földrengések is gyakoriak.