Romániában gyorsan terjed a vírus, de még a vesztegzár alá vont településeken is lehet szavazni

Tordaszentlászló, koronavírus, vesztegzár, karantén, Erdély, Románia,
Rendőri ellenőrzőpont Magyarfenes és Tordaszentlászló között 2020. október 23-án. A koronavírus gyors terjedése miatt a román belügyminisztériumi válságstáb aznap éjféltől vesztegzár alá helyezte a Kolozs megyei Tordaszentlászlót és Széket.
Vágólapra másolva!
Nem korlátozzák a román polgárok választási szabadságát a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések, a vesztegzár alá vont települések lakói is akadálytalanul leadhatják voksukat a december 6-i parlamenti választásokon - jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis államfő.
Vágólapra másolva!

Az elnök a bukaresti egyetemi kórházban tett látogatása alkalmával rögtönzött sajtóértekezletén azt mondta: a szeptemberi önkormányzati választásokon sem fertőződött meg senki azért, mert szavazott. Az esetszámok utólagos növekedése szerinte a járvány második hullámának és az óvintézkedések be nem tartásának tulajdonítható.

Klaus Iohannis, román államfő Forrás: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei

Iohannis azt ígérte:

semmilyen fertőzési kockázat nem fenyegeti azokat, akik vasárnap elmennek szavazni, és nem fogja semmilyen hátrányos megkülönböztetés érni azoknak a településeknek a lakóit, amelyeken a járványhelyzet miatt vesztegzárat rendeltek el a hatóságok,

mindenütt azonos, és egészségügyi szempontból biztonságos feltételek várják a választókat a szavazókörökben.

Az államfő nem akart jóslatokba bocsátkozni arra az újságírói kérdésre, hogy milyen mértékben vetheti vissza a részvételt a koronavírus-járvány, de arra buzdította polgártársait, éljenek szavazati jogukkal, mert nagy a tét, vasárnap dől el, milyen lesz a parlament összetétele a következő négy évben, az eltervezett reformok életbe léptetéséhez pedig politikai stabilitásra van szükség.

Román egészségügyi dolgozók jobb munkakörülményeket, magasabb fizetést és a koronavírus elleni hatékonyabb védelmet követelve tüntetnek a bukaresti kormányépület előtt 2020. november 12-én Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában hétfőn megkezdődött a választási kampány utolsó hete. A 19 millió román választópolgár december 6-án, vasárnap választja meg a kétkamarás parlament képviselőit és szenátorait.

Az ország külképviseletein két napig tart majd a voksolás: december 5-én és 6-án is helyi idő szerint 7 és 21 óra között tartanak majd nyitva a szavazóhelyiségek.

Az országban az utóbbi hetekben egyenletessé vált a járvány terjedése, sőt, az elmúlt héten már 5500-zal kevesebb új esetet diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban. Az újabb tetőzés azonban olyan magas esetszámnál (átlagosan napi nyolcezer új fertőzött) következett be, amellyel az egészségügyi ellátórendszer alig tud megbirkózni.

Rendőri ellenőrzőpont Magyarfenes és Tordaszentlászló között 2020. október 23-án Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kiss Gábor

Bár az utóbbi három napon 120 ezerről 110 ezerre csökkent a nyilvántartott aktív fertőzöttek száma,

a kórházi kezelésre szoruló fertőzötteké nem csökkent, továbbra is meghaladja a 13 ezret,

az intenzív osztályokon kezelt súlyos esetek száma pedig 1251-re emelkedett.