Kilencvennégy éves korában meghalt Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnök - jelentette be az Élysée-palota, a köztársasági elnök hivatala szerdán. A családja azt közölte az AFP-vel, hogy koronavírusban halt meg az utóbbi hónapokban többször is kórházba szállított egykori elnök. 

 A Le Figaro szerint családja mellette volt a Loir-et-Cher-i Authonban lévő házában.

Valéry Giscard d'Estaing 1982-benForrás: AFP/Philippe Wojazer

A volt elnököt november 17-én szívelégtelenség miatt kórházba vitték, előtte tüdőbetegséggel ápolták szeptemberben. Néhány éve már volt szívműtéte.

Valéry Giscard d'Estaing az ötödik köztársaság legfiatalabb elnöke volt, amikor 1974-ben 48 évesen megválasztották.

A család közleményében azt írta, 

Giscard d'Estaing a koronavírus következtében halt meg, temetésére a legszűkebb körben kerül sor. 

A XX. század egyik legjelentősebb politikusa volt, 1974 és 1981 között francia elnök. Elismert közgazdász volt, több könyvet írt. A hatvanas-hetvenes években több kormányban is gazdasági vagy pénzügyminiszter volt. Első pénzügyminisztersége alatt 30 év után egyensúlyba hozta a francia költségvetést.

Valéry Giscard d'Estaing 2019. június 20-ánFotó: Jacques Demarthon/AFP

Fontos politikai és gazdasági reformokat hajtott végre: ő vitte le 18 évre a választójog határát, jelentősen könnyítette a válás lehetőségét (az elnökségéig Franciaországban szinte lehetetlen volt elválni, még közös elhatározásból sem), ő vezette be az egységes alapfokú oktatást, nevéhez fűződik a francia gyorsvasút, a TGV elindítása. Külpolitikai tevékenysége is jelentős volt: az ő javaslatára hozták létre a G7-et, és Helmut Schmidttel közösen kezdeményezték az európai monetáris uniót.