A brit gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcina forgalmazását.

Engedélyezte kedden a brit gyógyszerfelügyelet a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. A vállalat korábban benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére is.

IllusztrációForrás: AFP

A német-amerikai közös fejlesztésű vakcina a klinikai vizsgálatok novemberben ismertetett adatai szerint 95 százalékos hatékonyságú.

Az Egyesült Királyság az első ország, ahol engedélyt kapott a vakcina széleskörű használatra

Az Egyesült Királyság az első olyan ország a világon, amely jóváhagyta a Pfizer/BioNTech koronavírus ellen kifejlesztett vakcináját széles körű használatra.

A brit szabályozó hatóság, az MHRA szerint a jövő héten kezdődhet meg a lakosság beoltása, első körben a vírus miatt leginkább veszélyeztetettek körében, például az idősotthonokban - írja a BBC. Az Egyesült Királyság már 40 millió adag vakcinát rendelt, mely 20 millió ember beoltására elegendő. Nagyjából 10 millió adag rendelkezésre fog állni hamarosan, az első 800 000 adag a napokban fog érkezni az országba. 

A vakcina 10 hónap alatt, rekordgyorsasággal készült el, mert a fejlesztési időszak normál esetben akár egy évtized is lehet.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a segítség úton van. A brit állami egészségügyi szolgálat vezetője, Sir Simon Stevens szerint az ország történelmének legnagyobb oltási kampányára készül. Nagyjából 50 kórház már készen áll, emellett oltási központokat hoznak létre például konferenciaközpontokban is.

Az oltások megkezdése ellenére az embereknek továbbra is óvatosnak kell lenniük, és be kell tartaniuk a járványügyi előírásokat - mondta a szakértő. 

A Pfizer nemrégiben jelezte, hogy jóváhagyás esetén néhány napon, akár órákon belül el tudja kezdeni vakcinájának nagy-britanniai forgalmazását.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva néhány napja kijelentette: a cég készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására azokba az országokba, amelyeknek a hatóságai megadják ehhez a hozzájárulást. Hozzátette: a vállalat az idei év végéig 50 millió, 2021-ben 1,3 milliárd adag koronavírus-vakcinát tud gyártani.