Egyáltalán nem véletlenül dobta be most újra a köztudatba Soros György az örökkötvényekről szóló ötletét, mivel pont a múlt héten jelent meg az Európai Bizottság legújabb migrációs tervezete. Az utóbbi terv részeként lakáshoz, szavazati joghoz és különféle szociális segélyhez jutnának mindenféle munka nélkül az illegális bevándorlók, mindez pedig rengeteg pénzbe kerülne. Világos, hogy Brüsszel az örökkötvényekből is finanszírozná a migránsok betelepítését. Brüsszel 34 millió migránsnak akar állampolgári jogokat adni, ezzel erősítené szavazótáborát a baloldal - erről a Magyar Nemzet írt. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban adott interjújában hozzátette, az EU migrációs terve maga a Soros-terv, és a magyar baloldal is végrehajtaná azt Magyarországon, vagyis behozná a migránsokat, akik aztán rájuk szavaznának. Nem szabad engedni, hogy Magyarországot átalakítsák - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A koronavírus-járvány második hullámának közepén Soros György újra elővette korábbi, örökkötvénnyel kapcsolatos felvetéseit. Kedden megjelent írásából kiderült, hogy a rendkívüli helyzet ellenére továbbra sem tett le tervéről, Európa örökös adósságba taszításáról. Az örökkötvény ötletét még a koronavírus-járvány első hulláma idején dobta be a köztudatba a tőzsdespekuláns.  

Nem véletlenül most melegítette fel az örökkötvény ötletét SorosForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Teljes zsákutcába jutna az EU

Soros örökkötvénytervének ismertetéséhez érdemes visszamenni a történet legelejére. Az IMF áprilisban globális szinten 3 százalékos visszaesést jósolt, míg az Európai Bizottság (EB) akkori előrejelzése az EU szintjén 7,5, az euróövezet szintjén 7,75 százalékos zsugorodással számolt. Közgazdászok között konszenzus mutatkozott abban, hogy mivel a válságot egy külső hatás okozta, nem pedig a gazdaság belső problémái, ezért a megoldást a termelő, szolgáltató infrastruktúra és kapacitások megőrzése, valamint a beindulást, a keresletet ösztönző támogatások jelentik, 

ez pedig nagyon sokba kerül. És ekkor jött Soros. 

A javaslat – 1000-1500 milliárd euró hitel felvételéről és a kamat határozatlan ideig való fizetési kötelezettségéről volt szó – elfogadása örökre eladósítaná az uniós országokat. 

 

Újabb eszközzel fenyegetik a bevándorlásellenes országokat

Ennek az lenne a következménye, hogy az EU a nemzetállamok feletti „még több Európa" irányába indulna el. Amennyiben az EU legmagasabb döntéshozatali szintjein sikerülne keresztülvinni az örökjáradék-kötvény döntést – ami ismerve az EU utóbbi években, több esetben is bemutatott „kreatív" döntéshozatali gyakorlatát, kiegészítve a mostani vészhelyzetre és döntéshozatali kényszerre való hivatkozással, egyáltalán nem tűnik lehetetlennek –, azt követően még könnyebb lenne elutasítani, és ha kell, szankcionálni minden olyan törekvést, véleményt, amely eltér a brüsszeli bürokraták által képviselt irányvonaltól 

- írta az Origónak elemzésében Szakáli István Loránd, a Századvég vezető közgazdásza.

Az örökkötvények révén gyakorlatilag megnyílna az út a korlátlan illegális migráció előtt. Egyrészt az EU képes lenne szankcionálni azon tagállamokat, amelyek ellenzik a migrációt, másrészt mindegyik ország belügyeibe bele tudna szólni Brüsszel. 

A migránsok betelepítését is Soros örökkötvényeiből fizetnékForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Végtelenségig kellene fizetni a kamatot

Fontos megjegyezni Soros ötletével kapcsolatban, hogy annak lényege, hogy a tőkét – az eddigi hitelekkel szemben – nem kell visszafizetni, de a kamatot végtelenségig.

"Az ötlet azért veszélyes, mert a pandémia miatt fuldokló országokban sokan vannak, akik még egy szalmaszálba is belekapaszkodnának" - mondta erről Boros Imre, az első Orbán-kormány minisztere.

Soros György javaslata Európa pénzügyi gondjainak megoldására tehát a következő: bocsássanak ki lejárat, illetve tőke-visszafizetés nélküli kötvényt, vagyis örökjáradékot, mégpedig 1500 milliárd euró értékben, félszázalékos kamat mellett.  Az nem világos, hogy pontosan minek alapján döntenék el azt, hogy mely országok mennyit és mire kapnának a pénzből, továbbá mekkora részt vennének ki a kamatfizetésből. 

A történelem alakításának a jogát is megnyernék

Nem tudni azt sem, hogy mi történik, ha valaki nem fizet. Paolo Gentiloni gazdaságért felelős uniós biztos május elején mégis tényként nyilatkozta a Les Echos című francia lapnak, hogy az Európai Unió gazdaságélénkítő csomagjának elfogadásához, illetve a járvány okozta problémák csillapításához nagyon hosszú vagy örök lejáratú hitelek segítik majd a tagországokat.

Soros György annyira kitartott az örökkötvény ötlete mellett, hogy a Népszavának adott interjújában is kijelentette, hogy továbbra is hisz annak hatékonyságában, csak nem volt elég idő az elfogadtatásához.

Az Európai Bizottság migrációs tervei és Soros ötletei kísérteties hasonlóságot mutatnakForrás: AFP/Hemis.fr/Bibikow Walter

Kísérteties hasonlóságok

Az örökkötvények elsődleges célja most már az, hogy ezzel is anyagilag segítsék a migránsok európai betelepítését, lakáshoz és segélyhez juttatását. Mindennek oka, hogy az Európai Bizottság a múlt héten állt elő a legújabb migrációs tervével. A tervezet kísérteties hasonlóságot mutat Soros terveivel is. 

A harmincoldalas dokumentum célkitűzése szerint négy területen – az oktatás, a munkavállalás, az egészségügy, illetve a lakhatás kérdésében – próbálja előmozdítani a befogadó országok és az érkezők közötti együttműködést, ám jellemzően több lehetőséget adna a boldogulásra a migráns hátterű embereknek, mint az európaiaknak. Ezeket az elképzeléseket pedig úgy fogadtatnák el a társadalmakkal, hogy kiterjesztenék és intézményesítenék a különböző érzékenyítő képzéseket, amelyek még a közoktatási rendszerbe is szervesen beépülnének.

A tervezet szerint önálló otthont adnának a migránsoknak, nem pedig szállásokon vagy befogadóközpontokban szállásolnák el őket. Az Európai Bizottság a tagállamokat arra ösztönzi, hogy „a lehető legkorábban biztosítsanak önálló otthont a menekültek és a menedékkérők számára (...)".  A dokumentum nagyobb beleszólást biztosítana a migránsoknak a közügyekbe helyi, nemzeti és európai szinten is, és kvótaszerű rendszer bevezetését is említik több döntéshozó testület vonatkozásában. Mint fogalmaztak: az Európai Bizottság azt akarja elérni, hogy „több migráns és migráns háttérrel rendelkező uniós polgár vegyen részt konzultációs és döntéshozatali folyamatokban helyi, regionális, nemzeti és európai szinten".

Mindezeket a programokat pedig értelemszerűen az örökkötvényekből is finanszíroznák.