Az alaszkai állami rendőrség jelentése szerint hat ember eltűnt és négy ház megsemmisült, több pedig megrongálódott a föbbszörös földcsuszamlás következtében szerdán, az Alaszka délkeleti részén található Haines település szomszédságában.

A mentőcsapatok szerda este felfüggesztették tevékenységüket a folyamatosan eső csapadék miatt, a talaj ugyanis nem elég stabil. A kutatási munkálatok csütörtök reggel fognak folytatódni, a területre további katasztrófavédők fognak érkezni. Villámárvízre vonatkozó figyelmeztetést is kiadtak - írja az ABC News. 

Tőből kitépett fák a heves esőzések nyomán bekövetkezett földcsuszamlások után az Alaszka délkeleti részén található Haines település szomszédságában 2020. december 2-án.Forrás: MTI/AP/Alaszkai közlekedési hivatal/Matt Boron

A településnek nagyjából 2500 lakosa van. A legszélesebb, 183 méteres sárréteg szerda délután vonult le - mondta a település polgármestere.

Megrepedt úttest a földcsuszamlások utánForrás: MTI/AP/Alaszkai közlekedési hivatal/Matt Boron

A helyi hatóságok szerint kb. 2,7 méteres sár, illetve fák borítják a területet. Mintegy 30 embert evakuáltak, többeket ki kellett menteni. Néhány közeli helység megközelíthetetlenné vált. 

Egy hainesi lakos, Luke Williams, aki 39 éve a településen azt mondta, hogy ez volt az eddigi legszörnnyűbb felhőszakadás, ami valaha látott. A mentésbe a parti őrség is besegít, mely helikopert és hajót is indított a katasztrófa sújtotta helyszínre.