Romániában meghaladta pénteken a félmilliót a járvány kezdete óta diagnosztizált koronavírus-fertőzések, illetve a 12 ezret a halálos áldozatok száma.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon 8062 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint tíz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, de ugyanilyen mértékben elmarad a pénteken gyógyultnak nyilvánítottak számától, így az ismert aktív fertőzöttek számának egy hete csökkenő tendenciája nem tört meg, és az egy héttel korábbi 120 ezerről hét nap alatt 98 ezerre csökkent.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő hívek misén vesznek részt a kelet-romániai Ion Corvin egyik templomában 2020. november 30-ánForrás: MTI/AP/AP/Vadim Ghirda

Az utóbbi napon az átlagosnál csaknem tíz százalékkal több, 176 koronavírusos beteg vesztette életét, és újabb rekordot döntött - elérte a 1275-öt - az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma.A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok kiszámították, hogy a reprodukciós ráta november 12-én esett 1 alá Romániában, tehát ettől kezdődően fékeződik a járvány terjedésének üteme.

Ez a mutató azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másik embert fertőz meg, és tartósan 1 alá kell szorítani, ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni. Október 26. körül a reprodukciós ráta 1,17 volt Romániában.

Jelenleg a tengerparti Konstanca megyében és a fővárost körülvevő Ilfov megyében terjed leginkább a járvány: ezekben a térségekben az utóbbi két hétben meghaladta a 7 ezreléket az újonnan diagnosztizált fertőzések lakossághoz viszonyított aránya. A legkisebb kéthetes fertőzési rátát - 1,1 ezreléket - Hargita megyéből jelentették.