Donald Trump amerikai elnök választási kampánycsapata bírósági keresetet nyújtott be Georgia államban az ottani eredmény érvénytelenítéséért.

Nem adják fel Georgiában sem

A kampánycsapat erről kiadott közleményében azt írja, sok georgiai szavazópolgár eskü alatt vallja, hogy csalás történt a választáson. A keresetet annak ellenére nyújtották be, hogy a republikánus párti Brad Raffensperger, a választás lebonyolításáért felelős helyi főhivatalnok és több más tisztségviselő többször leszögezte, nincs bizonyíték arra, hogy a választásokon tömeges csalás történt, ami érdemben változtatna az eredményen.

Nem adja fel a harcotForrás: MTI/EPA/Polaris Images pool/Chris Kleponis

Országszerte zajlik a küzdelem

Trump kampánycsapata és magénemberek olyan bírósági kereseteket nyújtott be szerte az országban, amelyben azt követelték helyi bíróságoktól, hogy

érvénytelenítsék a választási eredményt.

Ezekre eddig kilencmillió dollárt költöttek, amiből 2,3 millió ügyvédek és tanácsadók díja. Viszont 207,5 millió dollárt gyűjtött össze a kampánycsapat és a pártot vezető politikai bizottság támogatóktól a választás óta, hogy finanszírozni tudják az eredményt támadó jogi kereseteket. Ennek a pénzügyi alapnak a neve Hivatalos Választási Védelmi Alap.

Kedden jelentették be, hogy az állambeli választás eredményét vitató keresetet nyújtottak be a wisconsini legfelsőbb bíróságon. Azzal érveltek, hogy több mint 221 ezer levélszavazatot szabálytalanul töltöttek ki. Azt követelték, hogy a bíróság érvénytelenítse az egész ottani voksolást, és ne a helyi választási bizottság, hanem az állam törvényhozása döntse el, ki győzött. A wisconsini törvényhozás mindkét házában a republikánusok vannak többségben. A bíróság azóta 4:3 arányban elutasította a keresetet.

Brian Hagedorn, a wisconsini legfelsőbb bíróság egyik olyan tagja, aki a kereset ellen ítélt, pénteken kijelentette: példa nélküli lett volna az amerikai történelemben, ha egy államban nem a választási bizottság, hanem a törvényhozás állapíthatja meg, hogy ki győzött. Biden az amerikai elektori kollégium 306 szavazatát szerezte meg, Trump 232-t, és Wisconsin tíz elektori szavazatot ad annak a jelöltnek, amelyik az államban győz. A győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges.