Szűk családi körben eltemették szombaton szülőhelyén Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnököt, aki 94 éves korában halt meg a héten koronavírus-betegségben.

A Tours városhoz közeli Authon faluban megtartott szertartáson 30-40-en vettek részt, köztük özvegye, Anne-Aymone és gyerekei. Koporsóját a francia lobogó és az Európai Unió zászlaja borította a híradásokban bemutatott felvételek szerint. 

Forrás: Photo12 via AFP/Bruno Levy/Photo12/Bruno Levy

Az elnöki hivatalt 1974 és 1981 között betöltő államférfit egy családi telken, amely a falusi temető mellett található, lánya mellé temették. Jacinte 2018-ban hunyt el.

Forrás: Photo12 via AFP/Bruno Levy/Photo12/Bruno Levy

Emmanuel Macron jelenlegi államfő a köztársaság központi alakjának nevezte őt, tiszteletére december 9-re nemzeti gyásznapot rendelt el. Macron szerint hivatali elődje nem akart állami temetést.

Valéry Giscard d’EstaingForrás: Kleinschmidt / MSC

Valéry Giscard d'Estaing-t 1974-ben választották elnökké. Az Európát a második világháború után újjáépítő kereszténydemokrata és centrista összefogás képviselőjeként reformpolitikájával hétéves mandátuma alatt alapvetően és tartósan átalakította a francia társadalmat, 1975-ben ő kezdeményezte a világ legfejlettebb ipari államainak (a mai G7 csoport) létrehozását, és Helmut Schmidt német kancellárral - akihez a németül kiválóan beszélő Giscard-t személyes barátság is fűzte - közösen felkarolta a monetáris unió tervét.