Folyamatosan havazik péntek óta Ausztria egyes vidékein. Karintiában több helyen is egy méter körüli hó esett az ORF osztrák közmédia összefoglalója szerint.

Karintiában a Lesach-völgyben a legkritikusabb a helyzet, amely szombat délelőtt megközelíthetetlen volt a hó miatt. Péntek óta egy méter hó esett, és arra számítanak, hogy vasárnapig a hóvastagság a három métert is eléri. A polgármester szerint kritikus a helyzet, de még tudják kezelni.

Szintén Karintiában, Mölltálban 100 katona áll készenlétben arra az esetre, ha romlana a helyzet. Itt 80 centi hó esett, de enyhülést jeleznek az előrejelzések, amely miatt nehéz, vizes hó eshet, ami fákat dönthet ki, villanyvezetékeket szakíthat le. Großkirchheimben lavinaveszély miatt két házból ki kellett költözniük a lakóknak.

A kelet-tiroli Prägraten am Großvenediger településre lavina omlott, amely négy házat és egy kocsit rongált meg. Korábban 29 embert evakuáltak lavinaveszély miatt.

A kelet-tiroli Lienz közelében dolgozik egy hókotró.Forrás: AFP/Johann Groder

Tirol keleti részén már most is áramszüneteket okoz a havazás és több fontos főút járhatatlan.

A meteorológusok szerint hétfő reggelig marad a csapadékos idő. A havazást sok helyen havas eső, eső váltja fel, emiatt pedig áradásokra lehet készülni, ugyanis a víz nem fog tudni elfolyni.