Macron elnök a hagyományos bal- és hagyományos jobboldal között próbál mozogni megválasztása óta, sőt, már kampányának is ez volt a lényege: egy harmadik, új erő. Nem feledve, hogy Macron a volt szocialista kormány gazdasági minisztere volt, azaz egy baloldali politikus, 2017-es megválasztása óta felváltva próbál megfelelni a két oldalnak. Most éppen a baloldalnak, és főleg a szélsőbalnak próbált kedveskedni, afféle BLM-aktivistaként voltaképpen rasszistának bélyegezte saját rendőrségét.

A Brut nevű, elsősorban fiataloknak szóló internetes magazinnak adott pénteken hosszú interjút Macront. Amellett, hogy szidta a randalírozókat, a rendőröket is bírálta. De nem azért, mert olykor példátlan kegyetlnséggel vernek tüntetőket, és nem azért, mert máskor csak tátják a szájukat.

Macron szerint a francia rendőrök túl sok színesbőrűt igazoltatnak. 

A rendőrszakszervezet vezetője, Frédéric Lagache azt mondta, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban. Felháborodásuk azzal a veszéllyel járhat, hogy a szakszervezet utasítására egyszerűen abbahagyják a rendőrök a gyanúsnak tűnő emberek igazoltatását, mondván, így akkor majd nem fogja a rendőröket rasszistának nevezni a köztársasági elnök,