Karácsonyra enyhítenek, szilveszterre szigorítanak a koronavírus-járvány miatti korlátozásokon Portugáliában

Portugália, koronavírus
Lisszabon, 2020. november 22. Férfi megy a szinte kihalt utcán a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások idején Lisszabonban 2020. november 21-én este. António Costa portugál miniszterelnök bejelentette, hogy Portugáliában lakhely-elhagyási tilalmat vezetnek be november 27. éjjel 11 órától december 2. hajnali öt óráig, illetve december 4. és december 9. között. December 1. és 8. nemzeti ünnep az országban, valamint a továbbiakban kötelező lesz maszkot viselni a munkahelyeken MTI/LUSA/EPA/Antonio Pedro Santos
Vágólapra másolva!
Karácsonykor enyhülnek a korlátozások, szilveszterkor azonban újra szigorítanak, hogy megelőzzék a tömeges megfertőződést Portugáliában. Többek között feloldják az ünnepekre az utazási korlátozásokat, és szűkítik a kijárási tilalom idejét is.
Vágólapra másolva!

Éppen pénteken hosszabbította meg december 23-ig a parlament a járvány miatti veszélyhelyzetet, amelyet a tavaszi után november 9-én vezettek be ismét. A rendkívüli jogrendben az ország nagy részén, így a fővárosban és az északi Portóban is szigorú kijárási korlátozásokat és éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Az utazási korlátozásokat

december 23. és 26. között feloldják, és 24-én, valamint 25-én az éjszakai kijárási tilalom nem este 11 órakor kezdődik,

hanem csak hajnali kettőkor. Mindenesetre Antonio Costa kormányfő azt kérte az emberektől, hogy ünnepi összejöveteleken ne legyenek hosszú ideig maszk nélkül. Az összejöveteleknek karácsonykor nem lesz létszámkorlátja.

Szilveszterkor tilos lesz utcai mulatságokat rendezni Portugáliában Forrás: MTI/LUSA/EPA/Antonio Pedro Santos

Tilos lesz szilveszteri utcabálokat rendezni

Szilveszterkor tilos lesz utcai mulatságokat rendezni,

és a szabadtéri összejöveteleken legfeljebb hatan vehetnek részt. Házibulikat lehet rendezni, de senki nem hagyhatja el lakhelyét, és hajnali 2 órára mindenkinek haza kell térnie.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint az elmúlt két hétben 100 ezer lakosra átlagosan 628 újabb eset jutott Portugáliában. Október végén ez a mutató még nem érte el a 350-et. A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában több mint 318 ezer koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak és 4876 halálesetet jelentettek. Az új fertőzöttek száma azonban nő, nyomást gyakorolva az egészségügyi rendszerre.