Karácsonykor enyhülnek a korlátozások, szilveszterkor azonban újra szigorítanak, hogy megelőzzék a tömeges megfertőződést Portugáliában. Többek között feloldják az ünnepekre az utazási korlátozásokat, és szűkítik a kijárási tilalom idejét is.

Éppen pénteken hosszabbította meg december 23-ig a parlament a járvány miatti veszélyhelyzetet, amelyet a tavaszi után november 9-én vezettek be ismét. A rendkívüli jogrendben az ország nagy részén, így a fővárosban és az északi Portóban is szigorú kijárási korlátozásokat és éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.

Az utazási korlátozásokat december 23. és 26. között feloldják, és 24-én, valamint 25-én az éjszakai kijárási tilalom nem este 11 órakor kezdődik, hanem csak hajnali kettőkor. Mindenesetre Antonio Costa kormányfő azt kérte az emberektől, hogy ünnepi összejöveteleken ne legyenek hosszú ideig maszk nélkül. Az összejöveteleknek karácsonykor nem lesz létszámkorlátja.

Szilveszterkor tilos lesz utcai mulatságokat rendezni PortugáliábanForrás: MTI/LUSA/EPA/Antonio Pedro Santos

Tilos lesz szilveszteri utcabálokat rendezni

Szilveszterkor tilos lesz utcai mulatságokat rendezni, és a szabadtéri összejöveteleken legfeljebb hatan vehetnek részt. Házibulikat lehet rendezni, de senki nem hagyhatja el lakhelyét, és hajnali 2 órára mindenkinek haza kell térnie.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi adatai szerint az elmúlt két hétben 100 ezer lakosra átlagosan 628 újabb eset jutott Portugáliában. Október végén ez a mutató még nem érte el a 350-et. A mintegy 10 millió lakosú Portugáliában több mint 318 ezer koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak és 4876 halálesetet jelentettek. Az új fertőzöttek száma azonban nő, nyomást gyakorolva az egészségügyi rendszerre.