Januárban kezdődik az oltás Szlovéniában

health virus vaccines Horizontal ILLUSTRATION VACCINE MEDICINE CORONAVIRUS COVID-19 PHARMACEUTICAL INDUSTRY v(FILES) In this file photo taken on November 23, 2020 This illustration picture taken on November 23, 2020 shows a bottle reading "Vaccine Covid-1
Nagy-Britannia 2020. december 2-án elsőként jóváhagyta a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcináját (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
Ingyenes és önkéntes lesz az új típusú koronavírus(SARS-CoV-2) elleni védőoltás Szlovéniában, a kormány erre vonatkozóan elfogadta a nemzeti oltási tervet - közölte a helyi sajtó szombaton.
Vágólapra másolva!

Az ingyenes védőoltásra kivétel nélkül mindenki jogosult, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségbiztosítással - közölte Doroteja Novak Gosaric, az egészségügyi minisztérium munkatársa. Hozzátette: első körben az idősotthonok lakóit és az egészségügyben dolgozókat oltják be.

A lakosság beoltása januárban kezdődhet meg a Pfizer és a BioNTech vakcinájával, amelyet 50 ezer embernek terveznek beadni.

Létrehoznak egy külön alkalmazást, amelyen regisztrálni lehet, az oltóközpontokat pedig kórházakban alakítják ki - mondta Novak Gosaric.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Joel Saget

A kormány döntése szerint még decemberben megkezdődik a lakosság önkéntes tömeges tesztelése is.

Az első, félmilliós szállítmány az antigén gyorstesztekből december 11-én érkezik meg az országba.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint pénteken 1636-tal 84 769-re nőtt a fertőzöttek száma. Újabb 47 beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 1700-ra emelkedett.

A diagnosztizált betegek közül 1272-en vannak kórházban, közülük 199-et ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 4084 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte 147 454-et. Az elmúlt napon 70 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 2102-re emelkedett.

Kórházban 2514 beteget ápolnak, közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen.

Szombattól Horvátországban 500 kunára (mintegy 24 000 forint) büntetik azokat a természetes személyeket, akik nem vagy szabálytalanul viselik a maszkot, valamint 10 ezer kunára (közel félmillió forint) mindazokat, akik tíz főnél nagyobb magánösszejöveteleket szerveznek. Amennyiben a bírságot a helyszínen kifizetik a szabálysértők, az összeg a felére csökken. Horvátországban eddig csak azokat a jogi személyeket büntették, akik nem tartották be a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.