Csuklyás, maszkos tüntetők támadták meg a rendőröket Párizsban az újabb, szombati tömegtüntetésen. Akárcsak a múlt héten, az új közrendvédelmi törvény ellen, a rendőri erőszak, valamint ezúttal – hivatalosan – a létbizonytalanság ellen is tüntettek. 

A Reuters beszámolója szerint nemcsak rendőröket támadtak meg a tiltakozók, hanem kocsikat gyújtottak fel és sorra törték be az üzletek kirakatait. Az alábbi videón az látszik, hogy egy, a tombolást filmezőt is megtámadtak.

Egy másik felvételen pedig látszik, hogy rendőröket támadtak meg szélsőbaloldali tüntetők.

Több ezren vonultak utcára a francia fővárosban, akik Franciaország a rendőrök jogainak országa és a belügyminiszter lemondását követelő transzparenseket tartottak. Közüttük volt beszámolók szerint több tucat fekete ruhába öltözött, arcukat a felismerhetetlenségig eltakaró tüntető, akik megtámadták a rendőröket. Többen kalapácsokat is vittek magukkal, az utcaköveket törték fel, azokkal dobálták a rendőröket.

Gerald Darmanin belügyminiszter szerint délután 22 embert vettek őrizetbe. Megint voltak szélsőbaloldali erőszakos tüntetők.

Egy másik felvételen egy bankot fosztottak ki, majd a bútorokból és az iratokból barikádot és tüzet raktak.

  

 

Rohamrendőrök egy égő barikádnálForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat