Meghalt egy ismert muszlim prédikátor hat híve hétfőn Jakartában, miután tűzharcot kezdeményeztek indonéz rendőrökkel - jelentette be az indonéziai főváros rendőrfőnöke hétfőn.

Fadil Imran szerint az iszlamista Rizieq Shihab emberei éjszaka egy autópályán támadtak a rendőrautóra, amely a prédikátor feltételezett támogatóit szállító járművet követett. Az összecsapás lövöldözésbe torkollt. A Shihab vezette Iszlám Védelmezőinek Frontja (FPI) szervezet a bejelentést egyelőre nem kommentálta.

A prédikátor ellen eljárás folyik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megszegésének gyanújával. Shihab novemberben tért haza önkéntes szaúd-arábiai száműzetéséből, és a repülőtéren - semmibe véve a járványügyi intézkedéseket - több tízezres tömeg fogadta, és azóta több nagyobb gyűlést is tartott.Shihab 2017-ben hívta fel magára a figyelmet, ő volt ugyanis az egyik vezetője a Jakarta korábbi, keresztény kormányzója, Basuki Tjahaja Purnama elleni megmozdulásoknak. Purnamát istenkáromlás és az iszlám megsértése miatt kétéves börtönbüntetésre ítéltek.

A prédikátor később azért hagyta el az országot, mert megsértette a pornográfia tilalmára vonatkozó törvényt, valamint az állam hivatalos ideológiáját. A vádakat később ejtették, ő pedig hazatérése után nem sokkal "morális forradalmat" hirdetett.