A visegrádi csoportnak egységesen ki kellene állnia Lengyelország és Magyarország mellett a két országnak az Európai Bizottsággal a következő uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról folyó vitájában - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában sajtótájékoztatón, miután Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt.

Andrzej Duda, aki néhány órás munkalátogatást tett Prágában, ismertette vendéglátójával a vita "körvonalazódó megoldását". Zeman a lengyel államfő közlését üdvözölte és jó hírnek minősítette.

Andrzej Duda úgy tájékoztatott, hogy az Európai Tanácsban a német elnökség alatt létrejöhet egy olyan kompromisszum, amely kielégítené a lengyel és a magyar érdekeket is - mondta Zeman újságíróknak. Mint megjegyezte, "ez jó hír".

A lengyel államfő mindezt úgy pontosította, hogy "körvonalazódik egy megállapodás, amelyen tovább folyik a munka".

A javaslatokat ismertettem Milos Zemannal, aki nagyon pozitívan reagált rájuk - nyilatkozott a lengyel államfő.

Lengyelország és Magyarország ellenzi, hogy az Európai Unió következő keretköltségvetése és a helyreállítási alap homályos politikai kritériumok betartásának lenne alárendelve. Csehországnak és Szlovákiának nincs kifogása ez ellen.

A négy országból álló - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - visegrádi csoport elnöki tisztségét jelenleg Lengyelország tölti be.

Rudolt Jindrák, a cseh államfő külpolitikai főtanácsadója szerint a két elnök megvitatta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos problémákat is.