Milos Zeman: A visegrádiaknak ki kell állniuk Lengyelország és Magyarország mellett

Milos Zeman cseh államfő
6068206 09.11.2019 Czech President Milos Zeman is pictured during special events marking the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall and the the reunification of the people of Germany and the GDR in Berlin, Germany. Alexey Vitvitsky / Sputnik
Vágólapra másolva!
A visegrádi csoportnak egységesen ki kellene állnia Lengyelország és Magyarország mellett a két országnak az Európai Bizottsággal a következő uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról folyó vitájában - jelentette ki Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában sajtótájékoztatón, miután Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt.
Vágólapra másolva!

Andrzej Duda, aki néhány órás munkalátogatást tett Prágában, ismertette vendéglátójával a vita "körvonalazódó megoldását". Zeman a lengyel államfő közlését üdvözölte és jó hírnek minősítette.

- mondta Zeman újságíróknak. Mint megjegyezte, "ez jó hír".

A lengyel államfő mindezt úgy pontosította, hogy "körvonalazódik egy megállapodás, amelyen tovább folyik a munka".

- nyilatkozott a lengyel államfő.

Lengyelország és Magyarország ellenzi, hogy az Európai Unió következő keretköltségvetése és a helyreállítási alap homályos politikai kritériumok betartásának lenne alárendelve. Csehországnak és Szlovákiának nincs kifogása ez ellen.

A négy országból álló - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - visegrádi csoport elnöki tisztségét jelenleg Lengyelország tölti be.

Rudolt Jindrák, a cseh államfő külpolitikai főtanácsadója szerint a két elnök megvitatta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos problémákat is.