Kínában kémkedés vádjával bíróság elé állították az évek óta fogva tartott két kanadai férfit

Kanada / Kína A 2020. december 10-én közreadott képen egy nő Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert ábrázoló plakátot tart a kezében Vancouverben augusztus 16-án.
A 2020. december 10-én közreadott képen egy nő Michael Kovrig (b.) korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert ábrázoló plakátot tart a kezében Vancouverben augusztus 16-án.
Vágólapra másolva!
Bíróság elé állították a Kínában a már két éve fogva tartott két kanadai állampolgárt - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő.
Vágólapra másolva!

Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert még 2018. december 10-én fogták el Kínában, néhány nappal azt követően, hogy

Vancouverben a kanadai hatóságok őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, a cégalapító lányát.

A kínai legfelsőbb ügyészség június 19-én közölte, hogy a két kanadai ellen kémkedés miatt emeltek vádat.

Kovrig ellen egy pekingi ügyészség, Spavor ellen pedig a Liaoning tartományban található Tantung város ügyészsége emelt vádat államtitkok külföldre szivárogtatása miatt.

A 2020. december 10-én közreadott képen egy nő Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert ábrázoló plakátot tart a kezében Vancouverben augusztus 16-án Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Darryl Dyck

A két kanadai őrizetbe vétele komoly feszültséget keltett a kanadai-kínai viszonyban, jóllehet

Kína tagadja, hogy az ügynek bármi köze lenne Meng Van-csouhoz, akinek őrizetbe vétele után Peking súlyos ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Meng Van-csout, a Huawei alapítójának, Zsen Cseng-fejnek a lányát 2018. december 1-én fogták el a vancouveri repülőtéren az Egyesült Államok kérésére az Iránnal kapcsolatos szankciók megsértésének gyanúja miatt, kiadatási pere jelenleg is folyik Kanadában.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő csütörtökön ismét megerősítette Peking álláspontját, miszerint Meng ügye más természetű, mint a kanadaiaké, előbbit tisztán politikai incidensnek nevezve.