Megvan, hogy mikor kezdődik a 2015-ös párizsi terrortámadás pere

Salah Abdeslam
Brüsszel, 2018. február 8. A tárgyalóteremben készült kép Salah Abdeslamnak, a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrorista merényletsorozat marokkói származású, francia állampolgárságú fővádlottjának cinkosáról, Sofiane Ayariról perük második napi tárgyalásán egy brüsszeli bíróságon 2018. február 8-án. A merényletsorozat főszervezőjének tartott Abdeslamot és cinkosát gyilkossági kísérlettel vádolják, mert rálőttek az őket elfogni próbáló rendőrökre Brüsszelben. (MTI/EPApool/Didier Lebry)
Vágólapra másolva!
A 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat pere 2021. szeptember 8-án fog elkezdődni és 2022. március végéig tart - közölte pénteken a párizsi terrorelhárítási ügyészség.
Vágólapra másolva!

A példátlan méretű pernek eddig 1750 felperese van, de a 110 tárgyalási napra várnak több száz ügyvédet és újságírót is. A Párizs szívében található Cité szigeten,

a történelmi igazságügyi palotában már megkezdődött az 550 férőhelyes tárgyalóterem kialakítása.

A per eredetileg 2021 januárjában kezdődött volna, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. A húsz vádlott között van a merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen túlélője,

Salah Abdeslam is, akit négy hónapi bujkálás után Belgiumban tartóztattak le, Párizsban tartják fogva.

A gyanúsítottak közül 14-en vannak a francia vagy a belga igazságszolgáltatás felügyelete alatt, köztük feltételezett logisztikai szervezők, a terroristákat szállítók és közvetítők. Tizenegyen előzetes letartóztatásban várják a pert, míg hárman szabadlábon, rendőri felügyelet alatt vannak.

Salah Abdeslam cinkosa, Sofiane Ayari egy brüsszeli bíróságon 2018. február 8-án. Forrás: MTI/EPApool/Didier Lebry

A további hat gyanúsított közül az egyik körözés alatt álló férfit, Ahmed Dahmanit Törökországban tartják fogva, a többi öt pedig feltételezhetően meghalt az iszlamista harcokban Szíriában. Miután a titkosszolgálatok feltételezésre nincs bizonyíték, távollétükben valószínűleg őket is elítéli majd a párizsi esküdtszék.

Salah Abdeslamot terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben elkövetett emberölés és emberölési kísérlet vádjával állítják bíróság elé.

Jóllehet a vizsgálóbírók mintegy tíz alkalommal beidézték a börtönében teljesen elszigetelten tartott dzsihadistát, nem tett vallomást. 2015. november 13-án miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba.

A 2015. november 13-i merényletek első évfordulóján gyertyákat gyújtottak az áldozatokért. Forrás: Hans Lucas via AFP/Denis Meyer / Hans Lucas/Denis Meyer

A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg és több mint 350-etmegsebesített.

A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat.

Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en haltak meg.