Fico: Budapest és Varsó nagy sikert ért el

FICO, Robert
Robert Fico, szlovák miniszterelnök
Vágólapra másolva!
Ahelyett, hogy a szlovák kormány leült volna egyeztetni a visegrádi négyben lévő partnereivel a költségvetési vita kapcsán, inkább hátba szúrták a magyarokat és lengyeleket – minderről Robert Fico beszélt még csütörtökön. A volt kormányfő szerint Pozsony elhatárolódása Budapesttől és Varsótól a szlovák diplomácia nagy kudarca. Mint ismert, a csütörtöki uniós csúcson nagy sikert ért el Magyarország és Lengyelország azzal, hogy Brüsszel a jövőben nem tudja pénzzel zsarolni a két országot.
Vágólapra másolva!

Robert Fico volt szlovák kormányfő, az ellenzéki Smer-SD elnöke csütörtök délutáni, „A szlovák kormány árulása ellenére Magyarország és Lengyelország sikerrel járt az EU-val folytatott vitában" című tájékoztatóján az uniós költségvetés és a helyreállítási alap magyar-lengyel vétója kapcsán kialakított álláspontja miatt újra élesen bírálta a szlovák kormányt.

Fico ismételten a V4 együttműködés támogatására szólított fel, véleménye szerint a kormánykoalíció szét akarja verni a V4-et, amivel nagy külpolitikai hibát vét.

Ahelyett, hogy a szlovák kormány leült volna egyeztetni a V4-es partnerekkel a költségvetési vita kapcsán, inkább hátba szúrták a magyarokat és lengyeleket – mondta a volt kormányfő.

Robert Fico szerint a mostani szlovák kormány szét akarja verni a V4-es együttműködést Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A „legszomorúbb dolog" Fico szerint az egészben, hogy Magyarország és Lengyelország eredményes volt a vitában: hatalmas sikert értek el az EU többi részével szemben, akik diktálni akarták számukra, hogy mi a jog és jogállamiság. Budapest és Varsó nagy sikerének nevezte a volt kormányfő, hogy az EU Bíróságához lehet fordulni a kérdésben.

Fico nem csodálkozna azon, hogy Orbán vagy Kaczynski erre a sikerre építené a politikai jövőjét.

Fico reméli, hogy

Véleménye szerint bocsánatot kellene kérnie Ivan Korčok külügyminiszternek és társainak. Pozsony elhatárolódása Budapesttől és Varsótól a szlovák diplomácia nagy kudarca – zárta Fico.

Nagy sikert értünk el az uniós csúcson

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarország (és Lengyelország) óriási diadalt aratott az uniós költségvetéssel kapcsolatos vitában. Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő német kancellár, Angela Merkel elfogadta Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök feltételeit,

ezzel elhárul a lehetősége annak, hogy homályos politikai, ideológiai feltételek alapján – különösen a migrációval és a genderkérdésekkel kapcsolatban –, az EU-s alapszerződésekkel ellentétes módon nekünk járó pénzeket vonjanak el.

Fontos kiemelni, hogy kulcsfontosságú csatákat nyertünk meg, ugyanakkor a háborút még nem, hiszen az eddigi kötelezettségszegési eljárások érvényben maradnak, és újakat is indíthatnak a migráció, illetve gendertémában is, de ezek alapján, kizárólag ideológiai okokból pénzt nem vonhatnak el Magyarországtól.