Újabb hatalmas tömegtüntetés Párizsban, közel 150 embert vettek őrizetbe - videó

franciaország, párizs, tüntetés
Párizs, 2020. december 12. A nemzetbiztonsági törvény tervezett módosítása ellen tüntetők ellen nyomulnak rohamrendőrök Párizsban 2020. december 12-én. MTI/AP/Lewis Joly
Vágólapra másolva!
A francia rendőrség közel 150 embert vett őrizetbe szombaton a párizsi tömegtüntetésen, amelyet a nemzetbiztonsági törvény tervezett módosítása ellen rendeztek. A többezres tömeget végül vízágyúval oszlatták fel, de közben lőtték őket könnygázzal is. A belügyminisztérium összesítése szerint országszerte mintegy 26 ezren tiltakoztak 85 városban.
Vágólapra másolva!

Az AP hírügynökség azt írja, hogy a demonstrálók a készülő nemzetbiztonsági törvény és az iszlamista radikalizmus elleni törvénytervezet ellen tüntettek. A törvény egyik legvitatottabb része korlátozná a rendőrök filmezését.

A kritikusok szerint azonban ez sérti a médiaszabadságot, és megnehezítené a rendőri brutalitás felderítését, a kormány szerint azonban szükség van az intézkedésre a hatóságok védelmében. A kormányzati javaslatok elleni, jogvédő szervezetekből és szakszervezetekből álló kollektíva Párizsban ezúttal nem hirdetett központi megmozdulást, de néhány csoport felhívására a rendőrség szerint ötezren, a szervezők szerint tízezren vonultak végig a belvárosban.

Vérző fejű férfi a nemzetbiztonsági törvény tervezett módosítása elleni párizsi tüntetésen 2020. december 12-én Forrás: MTI/AP/Lewis Joly

A demonstráción olyan plakátokat lehetett látni, melyeken azt írták, hogy soha nem hagyom abba a filmezést, vagy hogy kamera egyenlő csonkítás?

A tüntetők ellen nyomulnak rohamrendőrök Forrás: MTI/AP/Lewis Joly

Más városokban is voltak tiltakozások, Lyonban öt embert vettek őrizetbe, akik rendőrökre támadtak, és üzleteket akartak kifosztani.

Múlt szombaton 46 ezren tüntettek, míg két héttel ezelőtt a rendőrség szerint 133 ezren, a szervezők szerint félmillióan vonultak utcára.