Szinte az összes román hírportál, lap kiemelt helyen és nagy teret szentelve számolt be arról, hogy a Magyar Nemzet véleménycikkben állt ki a fekete szó használata miatt rasszizmussal vádolt Sebastian Colțescu játékvezető mellett - írja a Magyar Nemzet. A bukaresti médiumok öles betűkkel közölték a Magyarországról érkezett szolidaritás tényét, hosszan idézték Pataki Tamás jegyzetét.

Több hírtelevízió – köztük a Digi 24 – rövid híradásban tájékoztatott a magyarországi kiállásról. Több médiabeszámolóban is megjegyezték, hogy a Magyar Nemzet újságírója védelmébe vette a román játékvezetőt, míg a bukaresti kormány csendben maradt vagy éppenséggel elítélte Colțescu tettét.

Cozmin Gușă volt parlamenti képviselő, több vezető politikus, így Vlad Plahotniuc moldovai exkormányfő, Traian Băsescu volt államfő, valamint Adrian Năstase egykori miniszterelnök tanácsadója, jelenleg a médiában is érdekeltségekkel rendelkező üzletember éles hangú Facebook-bejegyzésben reagált a Je suis román című írásra.

Szolidaritás és korrektség Orbán sajtója részéről. [...] A Magyar Nemzet napilap olyan címmel közölt írást, ahogyan az Romániában nem történt meg. [...] Ütős leckét adtak ezzel a román sajtó talpnyalóinak, a román hatóságoknak és Ionuț Stroe miniszternek, aki sietett megfeddni a mi románunkat és ostobán bocsánatot kérni valamiért, amiért mi románok nem voltunk hibásak

– fogalmaz állásfoglalásában a geostratégiai elemzőként is ismert Gușă, aki magyar nyelven köszönte meg az állásfoglalást.

A Magyar Nemzet cikkéről szóló román médiabeszámolók óriási népszerűségnek örvendtek az olvasók körében. Rengeteg hozzászóló méltatta a lap szerzőjének gesztusát, több ezren köszönték meg kommentekben a Magyarországról érkező szolidaritást. Az erdélyi magyar sajtó egy része is beszámolt a Magyar Nemzet munkatársának jegyzetéről. A Kolozsváron szerkesztett Krónika online kiadásában idézett a véleménycikkből. A hozzászólók szinte kivétel nélkül egyetértettek a szerzővel.

Sebastian Coltescu román játékvezetőForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

Az Erdély.ma hírportál is foglalkozott az üggyel. Az erdélyi portál Bolhából elefánt című véleménycikkében a szerző úgy fogalmazott:

a románoknak úgy kellett ez az orrukra koppintás, mint éhesnek egy falat kenyér, mivel a mindenkori román kormányok és sajnos a közvélemény is száz éven keresztül azt hitte és most is azt hiszi, hogy természetes módon cselekszik, ha mindenféle módszerrel folyamatosan bántalmazza a magyar kisebbséget! Kimerítve nemcsak a túlzott nacionalizmus, hanem a rasszizmus fogalmát is.

Mint korábban megírtuk, kedden a Paris Saint-Germain a török İstanbul Başakşehir csapatát fogadta a labdarúgó Bajnokok Ligája 6. fordulójában. A találkozó azonban a 14. percben félbeszakadt, miután a török csapat játékosai levonultak a pályáról a kameruni Pierre Webo kiállítása után.

Az ügyből hatalmas felháborodás kerekedett, mert Webót feketének nevezte a román negyedik játékvezető, Sebastian Coltescu. Egészen pontosan azt mondta románul, hogy "negru", vagyis fekete.