Hivatalos vizsgálatot javasol a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze a kelet-ukrajnai konfliktus miatt

conflict Horizontal Mothers carry portraits of their sons, Ukrainian servicemen, who died in the war against Russia-backed separatists in the east of the country, during their march marking Remembrance and Reconciliation Day in Kiev on May 8, 2019. (Photo
A kelet-ukrajnai konfliktusban elvesztett gyerekeik fotójával felvonuló ukrán szülők egy májusi kijevi demonstráción
Vágólapra másolva!
Fatou Bensouda, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze pénteken bejelentette, hogy engedélyt kér a törvényszéktől egy hivatalos vizsgálat megindításához annak megállapítására, hogy a kelet-ukrajnai konfliktusban történtek-e háborús bűncselekmények, illetve emberiesség elleni bűncselekmények.
Vágólapra másolva!

Bensouda hivatala a kijevi hatóságok meghívására 2014 óta végez ellenőrzést a térségben feltételezett atrocitások felderítése érdekében. Az ICC főügyésze kijelentette: megalapozottan feltehető, hogy háborús bűncselekményeket, illetve emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a harcok, valamint az őrizetbevételek során, és a 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krím félsziget területén is.
Bensouda nem nevezett meg felelősöket, s nem is utalt arra, hogy a konfliktus mely szereplőit gyanúsítja a bűncselekmények elkövetésével.

A hivatalos vizsgálat lefolytatásához Bensoudának az ICC-től kell engedélyt kérnie. A főügyész megbízatása júniusban jár le.

A kelet-ukrajnai konfliktusban elvesztett gyerekeik fotójával felvonuló ukrán szülők egy májusi kijevi demonstráción Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter történelminek nevezte Bensouda bejelentését. "Bár a nemzetközi igazságszolgáltatás nem gyors, de legalább elkerülhetetlen" - írta Twitter-üzenetében a tárcavezető. "Egy nap bíróság elé állítják az orosz bűnözőket" - hangoztatta az ukrán diplomácia vezetője.

Oroszország nem részese a hágai székhelyű törvényszéket 2002-ben létrehozó Római Statútumnak. Az ICC a Római Statútumot aláíró 123 ország területén elkövetett háborús bűnök, népirtások és emberiesség elleni bűncselekmények ügyében jogosult ítélkezni.

A Boko Haram is célkeresztben

Bensouda pénteken bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a Boko Haram iszlamista terrorszervezet és a nigériai biztonsági erők ellen is. Mint mondta, elegendő bizonyíték van arra, hogy a Boko Haram fegyveresei háborús bűncselekményeket és emberiesség elleni bűntetteket követtek el, így a többi között gyilkosságokat, nemi erőszakot, rabszolgatartást, kínzást és túszejtést. Hozzátette, a nigériai biztonsági erők is azzal gyanúsítják, hogy súlyos erőszakcselekményeket követtek el.