Öngyilkosságot próbált elkövetni a korrupció vádjával december elején vizsgálati fogságba helyezett Milan Lucansky volt szlovák országos rendőrfőkapitány a cellájában - közölte szombaton a Refresher.sk.

A szlovák hírportál úgy tudja, Lucansky, aki 2018 júniusától 2020 augusztusáig töltötte be tisztségét, megpróbálta felakasztani magát eperjesi magánzárkájában. Az 51 éves rendőrtábornokot jelenleg egy rózsahegyi kórházban kezelik. Ezt az információt három magas rangú forrás is megerősítette a Refresher.sk számára. Korábbi jelentések csak arról szóltak, hogy a volt rendőrfőnököt kórházba kellett szállítani nem hivatalos közlések szerint súlyos fejsérülés miatt.

510 ezer euró

A szlovák sajtó értesülései szerint Lucanskyt 510 ezer euró (180 millió forint) kenőpénz elfogadásával gyanúsítják. A volt rendőrfőnököt a Júdás fedőnevű rendőrségi akció keretében fogták el.

Lucanskyn kívül vizsgálati őrizetbe került Boris Bena, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) helyettes vezetője, illetve a biztonsági szolgálatok öt magas rangú volt, illetve jelenlegi vezető tisztségviselője, köztük Peter Gasparovic, a titkosszolgálat kémelhárításának egykori főnöke.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az elmúlt hetekben több komoly visszhangot kiváltó őrizetbe vételt is végrehajtott, főként magas beosztású jelenlegi és volt rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel, illetve a gazdasági élet néhány befolyásos szereplőjével szemben. Főként korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűnügyi tevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat velük szemben.

Kuciak-gyilkosság

Az első őrizetbe vételekre november elején került sor, azóta több hasonló akció is megvalósult. Az őrizetbe vettek között van mások mellett két volt országos rendőrfőkapitány és az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a Penta egyik társtulajdonosa is.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a gyanúsítottak többsége Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője közel három évvel ezelőtti, nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó meggyilkolása nyomán távozott tisztségéből. Kuciak a többi között korrupciós hálózatokat fedett fel a karhatalmi struktúrákon belül.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!