Ukrajnában hétezernél kevesebb új beteget regisztráltak

koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Ukrajna, 2020.10.26.
Védőmaszkos járókelők Kijev központjában 2020. október 25-én.
Vágólapra másolva!
Ukrajnában hétfőre a korábbi napoknál jóval kevesebb, hétezer alatti új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, az aktív betegek száma azonban ismét növekedett, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig mostanra átlépte a 900 ezret.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 6451 esettel 900 666-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az áldozatoké pedig újabb 93 halottal 15 247-re. Eddig 506 718-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint ötezren, az aktív betegek száma viszont több mint 1200-zal 378 701-re nőtt.

Az elmúlt héten öt egymást követő napon is csökkent az aktív betegek száma, de szombaton és vasárnap ismét növekedett.

Védőmaszkos járókelők Kijev központjában 2020. október 25-én. Forrás: AFP/NurPhoto/Vladimir Sindeyeve

A legtöbb új beteget, 605-öt az elmúlt napon ismét a fővárosból jelentették, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben már megközelítette a 92 ezret, a meghaltaké pedig 13-mal 1597-re emelkedett.

Klicsko kiemelte, hogy

jelenleg több mint kétezer koronavírusos beteg van kórházban a fővárosban, közülük 1324 állapota súlyos, 239-en vannak intenzív osztályon, 34-en lélegeztetőgépen.

Előző nap az országban 1895 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.
Olena Kondratyuk parlamenti alelnök, az ellenzéki Haza párt képviselője a hétfői frakcióvezetői egyeztetésen javasolta, hogy a parlament hallgassa meg Denisz Smihal kormányfőt és Makszim Sztepanov egészségügyi minisztert a karanténkorlátozások szigorításának tervezett időpontjáról, amelyet a kormány január 8-24. között készül bevezetni.

Védőmaszkos járókelők Kijev belvárosában 2020. október 26-án Forrás: AFP/NurPhoto/Vladimir Sindeyeve

Az ukrán parlament alelnöke kifogásolta, hogy ezt a kabinet nem egyeztette a törvényhozással, ezért magyarázatot vár ennek célszerűségére. Tájékoztatást kér továbbá a lakosság Covid-elleni beoltásáról is, szerinte ugyanis Ukrajna túl kevés dózis oltóanyaghoz fog hozzájutni a nemzetközi szervezeteken keresztül.