Nincs vége a migrációs válságnak: Brüsszel újra próbálkozik

olaszország, palermo, illegális migráció
Palermo, 2020. szeptember 1. A Sea-Watch német civil szervezet által közreadott videofelvételről készült képen az általuk üzemeltetett Sea Watch-4 nevű hajón a tengerből kimentett illegális bevándorlók a szicíliai Palermóba indulnak 2020. szeptember 1-jén. Az olasz hatóságok engedélyt adtak a hajónak, hogy kikössön Palermóban, de a hajón utazó 353 migránsnak partra szállás előtt két hetet kell eltöltenie egy karanténhajón. MTI/EPA/ANSA / Ufficio Stampa Sea Watch
Vágólapra másolva!
A XXI. Század Intézet elemzésben vizsgálta meg a 2015-ben kezdődő migrációs válságot és annak berlini-brüsszeli kezelését, utóbbi esetében főképpen a bevándorláspárti és az azt ellenző erők közötti politikai feszültségre koncentrálva, amely napjainkban sem szűnik.
Vágólapra másolva!

Az elemzés főbb megállapításai a következők:

  • Magyarország és bevándorlásellenes szövetségesei 2015 óta folyamatos küzdelmet folytatnak a migrációt ösztönző föderális szervekkel szemben.
  • Az illegális migráció megállításának ügye komoly törésvonalakat hozott létre az unióban, a Jean-Claude Juncker vezette korábbi Európai Bizottság hozzáállása pedig még inkább kiélezte az ellentéteket.
  • A bevándorlás kapcsán született eddigi brüsszeli tervek működésképtelenek, az elmúlt öt év eseményei rendre Magyarország igazát támasztották alá, hazánk a következetes álláspontjával egyre több partnerre tett szert az unión belül.
  • A bevándorlás pozitív hatásait egyre nagyobb szkepszis övezi, a vezető európai államok is egyre inkább idomulnak a magyar állásponthoz.
  • Mindezek ellenére Brüsszel tovább próbálkozik: az Európai Bizottság november végén bemutatott cselekvési terve például több millió bevándorlónak adna állampolgárságot, így egyben szavazati jogot is.
  • Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság sem hozott tehát változást, az elkövetkezendő években újabb politikai küzdelmekre lehet számítani a bevándorlás ügyében.

A teljes elemzés a XXI. Század Intézet honlapján elérhető.